2024. 03. 27. - 09:00

Frissített kínai chatbot szállt be a mesterséges intelligencia-versenybe

Frissített kínai chatbot szállt be a mesterséges intelligencia-versenybe

Új, hazai fejlesztésű chatbottal rukkolt elő Kína: a Moonshot AI Kimi 2 millió kínai karaktert képes kezelni egyetlen beszélgetésben.

Megérkezett a kínai Moonshot AI Kimi chatbotja, amely képes 2 millió kínai karaktert kezelésére egyetlen promptban.
 
Iparági szakértők szerint a Moonshot AI mesterséges intelligencia startup által elindított frissített chatbot áttörést ért el a kiterjedt szöveges bevitelek feldolgozásában, sőt, nagy jelentőséggel bír abban is, hogy bővítsék a hazai mesterséges intelligenciával hajtott nagy nyelvi modellek alkalmazási forgatókönyveit.
 
A kínai technológiai vállalatoknak több erőforrást kellene összevonniuk a számítási teljesítmény, az algoritmusok és az adatok minőségének javítására, valamint növelniük kell az alapvető tudományos kutatásokba való befektetést, hogy versenyelőnyt szerezzenek a globális mesterséges intelligencia chatbot-versenyben – jegyezték meg a szakértők.
 
Frissített kínai chatbot szállt be a mesterséges intelligencia-versenybe
Frissített kínai chatbot szállt be a mesterséges intelligencia-versenybe
 
A frissített Kimi chatbot jelenleg béta tesztelési stádiumban van. Az azonban tény, hogy akár 2 millió kínai karaktert is képes kezelni egyetlen promptban, ezzel különböztetve meg magát a már meglévő hazai mesterséges intelligencia-alapú LLM-ektől.
 
Az LLM jelentősége
 
A Moonshot AI egy 100 milliárd paraméterű LLM-et fejlesztett ki, majd 2023 októberében bevezette az első ChatGPT-szerű LLM Kimi Chat-et, amely 200 ezer kínai karakter hosszú szövegbevitelét képes feldolgozni.
 
Az LLM-ek számítógépes algoritmusokra utalnak, amelyek rengeteg adattal vannak kiképezve, s képesek olyan tartalmat generálni, mint a képek, szövegek, hangok és videók. Alapvető fontosságúak a Sora alaptechnológiájában is - az amerikai OpenAI kutatócég által kifejlesztett új szöveg-videó generátorban, amely meghódította a világot.
 
A Moonshot AI-t 2023 márciusában alapította Pekingben a Tsinghua Egyetemen végzett Yang Zhilin, aki doktori fokozatát az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen szerezte számítástechnikából.
 
Februárban a vállalat több mint 1 milliárd dollárt gyűjtött össze egy új finanszírozási körben, amelyet a tekintélyes Alibaba Group Holding Ltd, valamint a Xiaohongshu közösségi média platform és a HongShan kockázatitőke-társaság vezetett.
 
Számos feladatot lát el a frissített Kimi
 
A frissített Kimi chatbot megmutatta, hogy számtalan feladattal képes megbirkózni. Például orvosi tanácsot adhat egy, kínai orvoslás-kézikönyv elolvasása után.
 
A vállalat idén saját multimodális mesterséges intelligencia modellek piacra dobását is tervezi, amelyek tovább bővítik majd a Kimi alkalmazási körét.
 
Iparági bennfentesek szerint a chatbot várhatóan a benchmark termék lesz a mesterséges intelligencia által generált tartalom vagy az AIGC szektor területén.
 
Az ugyanis, hogy akár 2 millió kínai karaktert is képes kezelni egyetlen beszélgetésben, segít a vállalkozásoknak hatékonyan előállítani kiváló minőségű szöveges tartalmakat.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.