2024. 03. 20. - 09:00

Gyógyszerkutatásban veti be Kína a mesterséges intelligenciát

Gyógyszerkutatásban veti be Kína a mesterséges intelligenciát

A keleti ország áttörésre készül a mesterséges intelligencia által támogatott gyógyszerkutatásban – egy üzleti vezető szerint képes is felzárkózni a világelső kategóriához ezen a területen.

Kína képes az áttörésre a mesterséges intelligencia-támogatta gyógyszerkutatásban, sőt, felzárkózni a világ legfelsőbb szintjeihez – erről Ren Feng üzleti vezető beszélt a közelmúltban a China Daily lapnak.
 
A szakember az Insilico Medicine sanghaji székhelyű gyógyszerkutató cég társ-vezérigazgatója. A cég kulcsfontosságú kutatási és fejlesztési csapattal rendelkezik a végponttól végpontig mesterséges intelligencia terén, amelyet gyógyszerfejlesztéshez alkalmaz.
 
Mint Ren Feng fogalmazott, a kínai mesterséges intelligenciával foglalkozó gyógyszergyárak jelenleg le vannak maradva a globális szinthez képest, 1-2 évvel.
 
Gyógyszerkutatásban veti be Kína a mesterséges intelligenciát
Gyógyszerkutatásban veti be Kína a mesterséges intelligenciát
 
Még mindig van azonban lehetőségük felzárkózni és kitűnni a jövőben - köszönhetően nagy számuknak és óriási lehetőségüknek, hogy gyors előrelépést érjenek el a próbák és hibák révén.
 
„Jelenleg egyetlen mesterséges intelligencia-alapú gyógyszerfejlesztő cég sem ismeri el általánosan a legjobb algoritmust és egyetlen vállalat sem állítja, hogy vezető szerepet tölt be ezen trend területén a világon. Ilyen körülmények között szükséges a további lehetőségek feltárása” - mondta Ren Feng.
 
„2018 óta több mint 100 mesterséges intelligenciával foglalkozó gyógyszergyártó céget hoztak létre Kínában, mindegyik egyedi algoritmusokkal rendelkezik és különböző betegségekre összpontosít. Ilyen nagy számmal végül valószínűleg néhány cég kerül majd vezető szerepbe” – mondta a társ-vezérigazgató.
 
Hasonló példa az antitest-drog konjugátum (ADC) gyógyszerek kifejlesztése Kínában.
 
A kínai ADC-gyógyszerfejlesztők felülmúlják tengerentúli társaikat, gyorsabb ütemben haladnak előre, mivel nagy számban vannak fejlesztés alatt álló különféle molekulák, ami legalább néhány ADC-gyógyszer klinikai alkalmazásaiban sikert ígér – jegyezte meg Ren Feng.
 
Az ADC a rendkívül hatásos gyógyszerkészítmények új, feltörekvő osztálya, amely általában a rák kezelésére használatos.
 
A Nature Biotechnology szaklap a közelmúltban jelentetett meg egy cikket, amely első kézből nyújt információt arról, miként használt az Insilico Medicine mesterséges intelligenciát vezető gyógyszerjelöltjének felfedezésére és kifejlesztésére - egy antifibrotikus kis molekula inhibitorra, amelyet az MI által vezérelt gyógyszerkutatási platform idiopátiás tüdőfibrózisra (IPF) állított elő. Az IPF egy krónikus, progresszív tüdőbetegség, melynek oka ismeretlen.
 
A gyógyszer 2. fázisú kísérleteit egyszerre kezdték el Kínában és az Egyesült Államokban.
 
Ugyancsak mesterséges intelligenciát is alkalmazott a vállalat a rákkezelések tervezésére és fejlesztésére, többek között olyan problémákra, mint az immunitás és az idegrendszeri betegségek.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.