2023. 12. 20. - 08:40

Humanoid robot-tömeggyártásba kezdene 2025-ig Kína

Humanoid robot-tömeggyártásba kezdene 2025-ig Kína

A keleti ország 2025-ig elkezdené a humanoid robotok tömeggyártását – tudatta egy iránymutatás, melyet a pekingi ipari és információs technológiai minisztérium (MIIT) adott ki.

Humanoid robotok tömeggyártását tervezi Kína 2025-ig. Az ipari szektort felügyelő pekingi ipari és információs technológiai minisztérium (MIIT) a közelmúltban kiadott egy iránymutatást, amely az ország humanoid robot-fejlesztésére irányuló ambícióit taglalja.
 
A MIIT szerint a humanoidok valószínűleg egy újabb lehengerlő technológiává válnak - hasonlóan a számítógépekhez vagy az okostelefonokhoz, amelyek megváltoztathatják az árutermelést és az emberek életvitelét.
 
Humanoidok, mint a gazdasági növekedés fontos motorjai
 
A dokumentum alapján Kína 2025-re készen áll a humanoidok tömeggyártására – ennek érdekében gőzerővel dolgoznak a humanoid innovációs rendszer létrehozásán, cél az áttörések megvalósítása több kulcsfontosságú technológiában, illetve az alapvető alkatrészek biztonságos és hatékony ellátásának biztosítása.
 
Humanoid robot-tömeggyártásba kezdene 2025-ig Kína
Humanoid robot-tömeggyártásba kezdene 2025-ig Kína
 
A humanoidoknak 2027-re a gazdasági növekedés fontos új motorjává kell válniuk Kínában – szögezte le a dokumentum.
 
A kínai vezetés a robotikai iparral együtt szorosan követi a világ többi részén tapasztalható humanoid-fejlődést.
 
A kínai irányelvek szerint az olyan iparágakban, mint az egészségügy, az otthoni szolgáltatások, a mezőgazdaság és a logisztika, a következő években valószínűleg növekedni fog a robotok használata.
 
Az ország erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy olyan humanoidokat fejlesszenek ki, amelyek kemény és veszélyes körülmények között, illetve a gyártási szektoron belül dolgozhatnak.
 
Az ilyen humanoidokat fejlesztők esetében az MIIT célja, hogy az iparág használja a mesterséges intelligencia terén a közelmúltban elért áttöréseket, például a nagy nyelvi modelleket, s a humanoidok agyának, kisagyának és végtagjainak fejlesztésére összpontosítson.
 
Kína nem csupán a humanoidok országon belüli használatát szeretné növelni - világelsővé válna a humanoid robotok terén. Javítani szeretné iparági szabványait és terméktesztelési képességeit, valamint laboratóriumokat, iparági szervezeteket és nyílt forráskódú közösségeket építene.
 
Az ország nagyobb szerepet kíván játszani a nemzetközi szabályok és szabványos beállítások kidolgozásában, hogy hozzájáruljon a globális humanoid robotipar fejlesztéséhez.
 
Jusson 500 robot 10 ezer dolgozóra
 
Az elmúlt években Kína nemcsak a humanoidok, hanem minden robot esetében felgyorsította a fejlesztést.
 
Peking 2023 augusztusában bejelentett egy 1,4 milliárd dolláros robotikai alapot, melynek célja a pekingi robotikai technológia fejlesztése.
 
Az ország 2023 elején új cselekvési tervet hozott létre Robot + Alkalmazás Akcióterv néven. Ez a terv 10 iparágat határoz meg – feldolgozóipar, mezőgazdaság, építészet, logisztika, energia, egészségügy, oktatás, idősek szolgáltatásai, kereskedelmi közösségi szolgáltatások, valamint vészhelyzeti és extrém környezeti alkalmazások –, amely az automatizálásra kíván összpontosítani.
 
Kína eltökélt abban, hogy 2025-re nagyjából 500 robot jusson 10 ezer dolgozóra.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.