2024. 02. 14. - 09:05

Jelentős számítási teljesítmény ad alapot Kína digitális gazdaságának

Jelentős számítási teljesítmény ad alapot Kína digitális gazdaságának

Szilárd alapot teremt Kína digitális gazdaságának a nagyobb számítási teljesítmény. Ehhez egy új, nagy nyelvi mesterséges intelligencia-modell is hozzájárul.

A nagyobb számítási teljesítmény szilárd alapot teremt Kína digitális gazdasága számára.
 
A közelmúltban a iFLYTEK kínai mesterséges intelligencia-óriás piacra dobta mesterséges intelligenciával hajtott nagynyelvi modelljének új verzióját, a Spark Desk 3.5-öt, amely teljes egészében hazai számítási teljesítményt tartalmaz.
 
A februárban bemutatott új modell hét képesség jelentős frissítését foglalja magában, beleértve a matematikát, a nyelvértést és a kódolást – mondta el Liu Qingfeng, az iFLYTEK elnöke.
 
Szép eredmények - rövid idő alatt
 
A cég tavaly májusban debütált a Spark Desknél. 2023 végéig szép eredményt ért el: 27 ezer fejlesztő 49 000 alkalmazást fejlesztett ki erre a modellre alapozva, termékekké és szolgáltatásokká alakítva a különféle innovációkat.
 
Jelentős számítási teljesítmény ad alapot Kína digitális gazdaságának
Jelentős számítási teljesítmény ad alapot Kína digitális gazdaságának
 
A hivatalos adatok szerint 2023 októberéig 238 nagyméretű modellt dobtak piacra Kínában. Az ország teljes számítási teljesítménye a második helyen áll a világon, a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozások száma pedig meghaladta a 4400-at – számolt be Hszin Guobin, ipari és információtechnológiai alelnök egy közelmúltbeli konferencián.
 
A számítási teljesítményt, az algoritmusokat és az adatokat a digitális gazdaság alapjának tekintik.
 
Az Államtanács által kiadott 14. ötéves digitális gazdaságfejlesztési terv szerint 2025-re a digitális gazdaság alapágazatainak hozzáadott értéke Kína GDP-jének 10 százalékát teszi majd ki.
 
Kína stratégiai elrendezésének középpontjába - a virágzó digitális gazdaság és a nagy nyelvi modellek igényei által vezérelve - az erősebb számítási teljesítmény fejlesztése került.
 
Sorra jönnek a kvantumszámítógépek
 
Január 6-án üzembe állt a Wukong, Kína független fejlesztésű, harmadik generációs szupravezető kvantumszámítógépe is Hefeiben, a kelet-kínai Anhui tartományban.
 
A kvantumszámítógépet a Wukong 72 qubit-es kínai szupravezető kvantumchip hajtja. Ez a keleti ország legújabb és legfejlettebb programozható és szállítható szupravezető kvantumszámítógépe.
 
Nem sokkal ezután - szintén Hefeiben – bemutatkozott a Jiuzhang 3.0 kvantumszámítástechnikai prototípus is, amely a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinél 10 kvadrilliószor gyorsabban képes megoldani a Gauss-bozon mintavételi problémákat.
 
Egy iparági jelentés szerint Kína intelligens számítási teljesítménye 2022-ben elérte a 260 EFLOPS-t, 2027-ben pedig várhatóan eléri az 1117 EFLOPS-t, ami 33,9 százalékos összetett éves növekedési rátát jelent.
 
Az erősebb számítási teljesítmény különböző iparágakkal integrálódott és új lendületet adott a digitális gazdaságnak.
 
A nagyszabású modelleket különféle iparágakban, köztük az autóiparban, a pénzügyekben, az oktatásban, az energetikában és az orvostudományban alkalmazták az intelligensebb és nagyobb hatékonyságú tervezés, gyártás és szolgáltatások elérése érdekében.
 
Élen a számítási teljesítmény-infrastruktúra fejlesztése
 
Kína régiói számos intézkedést vezettek be a számítási teljesítmény-infrastruktúra fejlesztésének fellendítésére. Sanghaj például elindította a számítási teljesítmény kereskedési platformot és a nyilvános számítási teljesítmény szolgáltatási platformot. A délnyugat-kínai Guizhou tartomány olyan bázis építését tervezi, amely az egész ország számára biztosít számítási teljesítményt.
 
A kvantumszámítás tovább erősíti a számítási teljesítményt és a jövőben új termelőerőket eredményez – jegyezte meg Kong Weicheng, az Anhui Quantum Computing Engineering Research Center igazgatóhelyettese.
 
Hozzátette: a jövőbeli cél az, hogy a kvantumszámítástechnika stabilabb és praktikusabb számítási teljesítményt biztosítson, hozzájárulva a nagyobb számítási teljesítményhez Kínában, a szuperszámítástechnikával és az intelligens számítástechnikával együtt.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.