2023. 12. 06. - 10:15

Kína: Kiépítjük a világ leggyorsabb internethálózatát

Kína: Kiépítjük a világ leggyorsabb internethálózatát

Kína megkezdte az általa a világ legfejlettebb internetes hálózatának nevezett hálózatának kiépítését, amely az ígéretek szerint a jelenlegi hálózatoknál többszörösen gyorsabban fog működni.

Kína állítja, hogy előáll a világ leggyorsabb internethálózatával. Már meg is kezdte a kiépítését, amely az ígéretek szerint a jelenlegi hálózatoknál többszörös gyorsasággal működik majd.
 
A Huawei kínai technológiai gyártó szerint a hálózat – amely másodpercenként nagyjából 1,2 terabit (vagy 1200 gigabit) sebességet produkálhat – elég gyors ahhoz, hogy egy másodperc alatt 150 film adatait továbbítsa.
 
Érdemes tudni ugyanakkor, hogy ezek a hálózatok olyan elméleti sebességet képviselnek, amely egyhamar nem jelenik majd meg a fogyasztók otthonában. A robusztusabb, gyorsabb internetes szolgáltatás azonban széleskörben segítség lehet a vállalkozások számára, gyorsabb információátadással, tőzsdei kereskedési előnyökkel és más nemzetbiztonsági implikációkkal járhat.
 
Kína a világ leggyorsabb internethálózatát építi
Kína a világ leggyorsabb internethálózatát építi
 
A Huawei és a China Mobile sajtótájékoztató keretében indította el hivatalosan az ország következő generációs gerinchálózatát, együttműködésben a pekingi Tsinghua Egyetemmel és a kínai kormány által finanszírozott Cernet oktatási és kutatási hálózattal.
 
A gerinchálózat olyan hálózati infrastruktúra, amely az internetes forgalmat különböző földrajzi helyekre mozgatja és képes támogatni az olyan technológiákból származó, információéhes adatátvitelt, mint az 5G és az elektromos járművek.
 
Az új hálózat 1800 mérföldnyi optikai kábelen fut Peking és a déli országrész között – közölte egy lefordított sajtóközlemény. Nem közölt azonban részleteket az egész országra kiterjedő terjeszkedési tervekről.
 
Kiderült ugyanakkor, hogy a hálózat 2023 nyarán már megkezdte működését és tesztelték is, de várhatóan nagyjából 2 évvel a szakértői előrejelzések előtt indul el.
 
Wu Jianping, a Tsinghua Egyetem számítástechnikai és technológiai tanszékének professzora, a gerinchálózati internetes projekt felügyelője sajtóközleményben kifejtette, hogy a rendszert - beleértve a szoftvert és a hardvert is -, Kínában készítették, gyártották és független vezérlésű. A világ legfejlettebb hálózatának nevezte azt.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.