2023. 08. 16. - 09:20

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját
Fel van háborodva a keleti ország lakossága az arcfelismerő technológia túlzott alkalmazása miatt, ezért Kína lépésre szánta el magát.
Kína kibervédelmi hatósága (CAC) felügyelné az arcfelismerés használatát, már a tervezet is elkészült erre nézve. Az emberek ugyanis fel vannak háborodva a technológia túlzott alkalmazása miatt – tudatta az itcafe.hu. kamera_terfigyelo_01
 
A hatóság azt tervezi, ezentúl csak akkor lehessen használni az arcfelismerést, ha az indokolt és konkrét céllal történik, s ebben az esetben is csak komoly biztonsági intézkedések betartásával. Az alkalmazáshoz emellett kérni kell majd az érintettek hozzájárulását – írta az itcafe.hu.
 
A CAC előnyben részesíteni azokat az azonosítási technikákat, amelyek nem biometrikusak, de ugyanolyan hatékonyak.
 
A biometrikus azonosítás olyan mértékben elterjedt Kínában az utóbbi esztendőkben, hogy 2020-ban egyes helyeken még a wc-papír adagolását is arcfelismeréshez kötötték – nem kis felháborodást keltve – adta hírül az itcafe.hu.
 
A túlzások miatt számos helyi vezetés és kínai bíróság határozott az arcfelismerés tiltása vagy büntetése mellett.  
 
A CAC új tervezete tiltaná, hogy személyazonosító és képrögzítő eszközt olyan helyre telepítsenek, mint például hotelszobák, nyilvános fürdők, öltözők, wc-k – egyszóval minden olyan, ahol az emberek magánszférája sérülhet.
 
A közterületek ügyében is intézkedtek: közbiztonsági célból telepíthető arcfelismerő, ha ellátják a megfelelő figyelmeztetésekkel – írta meg az itcafe.hu.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.