2023. 11. 15. - 10:55

Kína pár éven belül belevágna a humanoid robot-gyártásba

Kína pár éven belül belevágna a humanoid robot-gyártásba

Új kiadványt tett közzé a kínai kormány a humanoid robotok fejlesztéséről, amely igencsak ígéretes terveket fed fel.

A robotizáció gyorsítása és humanoid robotok fejlesztése is szerepel abban a kiadványban, melyet a közelmúltban tett közzé a kínai kormány. Az iránymutatásnak szánt dokumentum azt sugallja, hogy a kínai gazdaság jövőjére nézve a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium komoly jelentőséggel bírónak tartja ezen terület fejlesztését.
 
A dokumentum leírja, milyen lépésekre van szükség az ipari szereplők részéről, hogy felgyorsítsák a robotizációt és fejlesszék a humanoidokat – ezzel felzárkóznának a többi országhoz, amelyek ugyancsak fejlesztenek ilyen robotokat, sőt, meg is előzheznék őket a versenyben.
 
Kína pár éven belül belevágna a humanoid robot-gyártásba
Kína pár éven belül belevágna a humanoid robot-gyártásba
 
A humanoid robotokat Kína is elsősorban ipari környezetben alkalmazná, de segíthetnek a háztartásban és természetesen olyan munkakörök ellátásában is, amelyek az emberre nézve veszélyesek. Komoly előnyt látnak abban, hogy a robotok segíthetnek a munkaerőhiányon.
 
A dokumentum alapján a kínai kormány azt szeretné, hogy a humanoid robotok nagyobb szerepet tölthessenek be a gazdasági növekedés elérésében.
 
A minisztérium mindenesetre azt tűzte ki célul, hogy 2025-re humanoid-tömeggyártásba kezd, 2027-ben pedig a robot-gyártók kiemelkedő teljesítményére számítanak nemzetközi szinten is.
 
Ehhez komoly hansúlyt fektetnének a hardverek és szoftverek fejlesztésére is, különös tekintettel a mesterséges intelligencia, a nagy nyelvi modellek és a robotagyak készítése területén.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.