2023. 10. 11. - 10:00

Kína tarol a vendéglátós robotokkal

Kína tarol a vendéglátós robotokkal

Főként a kínai startup cégek szereznek profitot abból, hogy a koronavírus felgyorsította az automatizáció elterjedését: a vendéglátásban egyre több a robot.

A koronavírus-járvány, amely végigsöpört a világon, valamint a munkaerő-hiány is kedvez a robotok bevetésének. Ebből profitál jelenleg számos, alig pár éve működő kínai startup cég: több gyártó ért el áttötést a robotpincér-gyártásban – tudatta a Nikkei Asia, amely a Pudu Robotics alapító-vezérigazgatójával is közölt beszélgetést.
 
A cég két új telephelye Sanghaj mellett maximum 2025-ig nagy mennyiségben gyártanak majd olyan robotokat, amelyeket főként szállodák és éttermek tudnak használni.
 
Kína tarol a vendéglátós robotokkal
Kína tarol a vendéglátós robotokkal
 
Teljes kapacitással ezek a gyártók évente 150 ezer robotot is képesek lesznek előállítani – a mostani 50 ezer helyett. Számos jelentős kínai étteremlánc rendel tőlük, 2022-ben már 100 millió dolláros forgalmat mondhattak magukénak – tudatta a Nikkei Asia.
 
Külföldre elsősorban Japánba, Dél-Koreába és Amerikába terjeszkednek – de néhány európai KFC-ben és Burger Kingben is megjelentek már a robotpincéreik.
 
A Pudu mellett egyébként a Keenon Robotics is jelentős szereplő a robotgyártásban. Az éttermi robot-értékesítés 60 százaléka a nevükhöz kötődik. Ez a vállalat 2022 végéig kb. 35 ezer robotot adott el – ebből 25 ezret kínai éttermeknek – írta meg a Nikkei Asia.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.