2023. 10. 18. - 10:50

Komoly lépést tett Kína a 6G hálózat fejlesztése felé

Komoly lépést tett Kína a 6G hálózat fejlesztése felé

Sikeresen teszteltek egy műholdra szerelt kommunikációs eszközt a kínaiak, amely közelebb hozhatja a 6G hálózatokat a megvalósításhoz.

Jelentős fejlesztést ért el Kína egy kommunikációs eszközt illetően, amely segít a tudósoknak egy lépéssel közelebb kerülni a 6G hálózat kialakításához – jelentette a South China Morning Post.
 
Sikeresen teszteltek egy műholdra szerelt eszközt, amely képes fényjeleket átadni egyik helyről a másikra, anélkül, hogy azokat elektromos jelekké alakítaná át. Többé-kevésbé tükörszerűen működik – állítja a Xian Institute kutatócsoportja, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Optika és Precíziós Mechanika Intézetből.
 
Az akadémia tájékoztatása szerint az űrben szállított optikai kapcsolási technológiának nevezett berendezést a kínai Y7 hordozórakéta állította pályára 2023 augusztusában. Kínában először fordult elő, hogy műholdon teszteltek egy ilyen eszközt.
 
Komoly lépést tett Kína a 6G hálózat fejlesztése felé
Komoly lépést tett Kína a 6G hálózat fejlesztése felé
 
Letöltéskor a hordozott képinformációk érintetlenek maradtak, nem történt adatvesztés.
 
A kapcsolók a kommunikációs hálózatok kulcsfontosságú elemei, amelyek egy bizonyos vonalra történő adatelosztásért felelősek. Telefonhíváskor például a kapcsolók biztosítják, hogy a hívást a kívánt címzetthez irányítsák.
 
A hagyományos kapcsolókészülék a fényjeleket digitális vagy szimulált adatokká alakítja, az elektromosságot használva közvetítőként. Az új eszköz azonban közvetlenül megkerüli ezt a folyamatot.
 
Egy optikai tudós szerint a hagyományos foton-elektron-foton módszernek „elektronikus szűk keresztmetszet” hatással bír, míg az optikai megközelítés maximalizálhatja az adatcsere sebességét és kapacitását – számolt be a South China Morning Post.
 
Az egyik bennfentes - aki ismerte a tesztet – úgy fogalmazott: egy ilyen módszer csökkentheti a speciális kapcsolóberendezések építési költségeit.
 
A csapat néhány tagja által tavaly megjelentetett kínai beszámoló szerint az eszköz 40 gigabit/s kapcsolási kapacitást képes támogatni, ami jelentős előrelépés a hagyományos kapcsolási technológiához képest.
 
Az olyan fejlesztések, mint a műholdas távérzékelés, a nagy mennyiségű adatot magában foglaló szuperszámítástechnika és a 6G mobilkommunikáció, mind az ultra-nagy sebességű és nagy kapacitású információátvitel iránti növekvő kereslethez vezettek.
 
Ennek eléréséhez a forradalmi jövőbeli hálózatnak háromdimenziósnak kell lennie, amely összeköti a földi kommunikációs csomópontokat a műholdakkal – vélekednek az iparági szakértők.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.