2024. 02. 21. - 10:15

Megnövekedtek a csúcstechnológiás munkalehetőségek Kínában

Megnövekedtek a csúcstechnológiás munkalehetőségek Kínában

Az ipari fejlődés okán egyre emelkedik a csúcstechnológiás munkalehetőségek száma a keleti országban.

Kína fejlődése a technológiai innováció és az ipari korszerűsítés terén napjainkban katalizálja a munkalehetőségek fellendülését olyan, feltörekvő ágazatokban, mint az intelligens gyártás, a mesterséges intelligencia és a big data - rávilágítva Kína növekvő keresletére a képzett high-tech szakemberek iránt.
 
A Liepin foglalkoztatási szolgáltató adatai szerint 2023 első 10 hónapjában az előző év azonos időszakához képest 179 százalékkal nőtt a mesterséges intelligencia által generált tartalom (AIGC) szakértelmét igénylő álláshirdetések száma.
 
Ahogyan az olyan ágazatok, mint az AIGC, a nagyméretű mesterséges intelligencia modellek, az új energiahordozók (NEV) és az intelligens gyártás új befektetési pontokká fejlődnek, a munkaadók azon fáradoznak, hogy olyan szakembereket alkalmazzanak, akik rendelkeznek a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás és az akkumulátorok tervezésének tudásával – hangsúlyozta Ba Ran, a Liepin alelnöke.
 
A tendenciát jól példázza a kínai BYD autógyártó a közép-kínai Henan tartományban található zhengzhoui üzemében, ahol a cég legújabb NEV-modelljét gyártják.
 
A BYD adatai szerint a zhengzhoui létesítményben a munkaerő összetétele 1,35:1 arányú a frontvonalbeli fizikai dolgozók és a szakmunkások között.
 
Megnövekedtek a csúcstechnológiás munkalehetőségek Kínában
Megnövekedtek a csúcstechnológiás munkalehetőségek Kínában
 
A technológia-intenzív létesítményben jelenleg körülbelül 33 ezer alkalmazott dolgozik, a munkaerő létszáma pedig várhatóan megduplázódik, amennyiben a létesítmény eléri a teljes termelési kapacitást – közölte a BYD zhengzhoui cége.
 
„Az évek során jelentősen megnőtt a képzett szakemberek iránti keresletünk. A rendszerarchitektúra, a szoftverfejlesztés és az MI szakértői a legkeresettebbek” - mondta Wang Zhen, a BYD humánerőforrás-menedzsere.
 
Hozzátette, hogy az intelligens technológia szakembereire sürgős szükség van - nemcsak az olyan NEV-gyártóknál, mint ők, hanem manapság már minden iparágban.
 
A technológiai karbantartók egyre keresettebbek, beleértve a cég automatizált műhelyeit – mondta el Zeng Jingping, a nagy erőművi berendezések kutatásával, tervezésével és gyártásával foglalkozó csúcstechnológiai cég, a Dongfang Turbine Co Ltd pengegyártó részlegének alelnöke.
 
„Ezeknek a dolgozóknak jártasaknak kell lenniük a mechanikai feldolgozásban és a számítógépes numerikus vezérlésben, miközben alapvető ismeretekkel is szükséges rendelkezniük az elektromos és információs technológiákról” - mondta Zeng, hangsúlyozva, hogy az ilyen munkavállalók döntő szerepet játszanak a kínai feldolgozóipar átalakulásában.
 
A kínai technológiai törekvések hatására országszerte közel 10 ezer digitális műhely és intelligens gyár jött létre, amelyek különböző ágazatokat ölelnek fel.
 
Ezek a létesítmények új szakmákat és munkalehetőségeket teremtenek, élénkítik Kína ipari átalakulását és ösztönzik az innováció által vezérelt növekedést.
 
A Zhaopin online toborzási platform legutóbbi jelentése arra is rámutatott, hogy az ipari automatizálás egyre népszerűbb pálya Kínában a fiatalabb generációk körében.
 
A 2023-as évben a szektorba váltó szakemberek 25,2 százalékának volt 3 évnél kevesebb munkatapasztalata, ami jelentős növekedést jelent az előző évi 5,9 százalékhoz képest.
 
Idén, 2024-ben Kína kiemelt prioritásként tartja majd fenn a foglalkoztatást a fiskális támogatások és adókedvezmények növelésével, nagyobb pénzügyi támogatás nyújtásával és a társadalombiztosítási terhek csökkentésével – számolt be Yun Donglai, az Emberi Erőforrások és Társadalombiztosítási Minisztérium egyik tisztviselője sajtótájékoztató keretében.
 
Hozzátette: Kína arra is ösztönzi majd a fejlett gyártást, valamint a digitális, környezetbarát és idősgondozási szektort, hogy játsszon nagyobb szerepet a munkahelyteremtésben, miközben fokozottan támogatja a főbb foglalkoztatási hajtóerőket - így például a magán-, kis- és középvállalkozásokat.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.