2024. 02. 14. - 09:15

Újabb kiváló mesterséges intelligencia nyelvi modell Kínától

Újabb kiváló mesterséges intelligencia nyelvi modell Kínától

Újabb kínai cég dobott piacra nagy MI-nyelvi modellt. A ModelBest startup egy feltörekvő, olcsóbb mesterséges intelligencia technológiát mutatott be.

Újabb mesterséges intelligencia nyelvi modellel rukkolt elő egy kínai cég. A ModelBest Inc. mesterséges intelligencia startup februárban mutatta be legújabb, könnyű súlyú, nagyméretű modelljét - egy feltörekvő, olcsóbb mesterséges intelligencia technológiát, célzottabb kereskedelmi célokkal.
 
A MiniCPM-2B elnevezésű, újonnan bemutatott modell 2 milliárdos paramétert tartalmaz, ami jóval kisebb, mint az OpenAI hatalmas GPT-4-ének 1,7 billió paramétere.
 
Ha összevetik azt a Mistral-7B-vel, az új modellnek igencsak közeli a teljesítménye a nyílt forráskódú általános benchmarkokon - ráadásul jobb képességekkel bír a kínai nyelv, a matematika és a kódolás terén – mondta el Li Dahai, a ModelBest vezérigazgatója.
 
Az összteljesítmény meghaladja az MPT-30B-t és a Falcon-40B-t – ezek pedig igen nagy modellek csaknem 10 milliárdos paraméterekkel.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.