2023. 12. 12. - 09:45

A KKV-k prosperáláshoz technológiai lépésekre is szükség van

A KKV-k prosperáláshoz technológiai lépésekre is szükség van

Gazdasági jelentőségük ellenére az utóbbi években csökkent a kis- és középvállalkozások GDP-hez való hozzájárulása. Ebben komoly szerepet játszott a technológia alkalmazásának mellőzése. Milyen lehetőségeik vannak a KKV-knak arra, hogy ne csak túléljenek, prosperáljanak is?

Bár gazdasági jelentőségük erős, mérséklődött a kis- és középvállalkozások GDP-hez való hozzájárulása az elmúlt esztendőkben. Az Egyesült Államokban például csaknem 5 százalékkal csökkent - 48 százalékról 43,5-re esett vissza 1990 és 2014 között -, a technológia át nem vételének hiánya pedig  jelentős tényező ebben.
 
A Future of Jobs legfrissebb jelentése, amely 27 iparág és 45 világgazdaság 803 vállalatát kérdezte meg a foglalkoztatási trendekről, leszögezi: azok a technológiák, amelyeket a legvalószínűbben alkalmaznak a megkérdezett szervezetek, a digitális platformok és alkalmazások. A vállalatok 86 százaléka építené be tevékenységébe azokat a következő öt évben.
 
Emellett a KKV-k digitális átállása felgyorsítja a termelékenység növekedését és áthidalja az emberek, a cégek és a telephelyek közötti egyenlőtlenségeket, valamint csökkenti a humánerőforrást - időt takarít meg és javítja az eredmények általános minőségét.
 
A KKV-k prosperáláshoz technológiai lépésekre is szükség van
A KKV-k prosperáláshoz technológiai lépésekre is szükség van
 
Az e-kereskedelmet és a digitális kereskedelmet várhatóan a vállalkozások 75 százaléka átveszi, ami új utakat kínál a kis- és középvállalkozásoknak a növekedéshez és a piacra jutáshoz.
 
A technológia beépítése a kereskedelembe lehetőségeket és kihívásokat jelent a kisvállalkozások számára. Ezeknek a fejlesztéseknek a megértése és kihasználása növelheti a hatékonyságot, kiterjesztheti a piacot és elősegítheti a KKV-k növekedését.
 
A negyedik ipari forradalom előrehaladtával bizonyos munkakörök csökkenni fognak, míg mások, például a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás specialistái, az adatelemzők/tudósok és a digitális transzformációs szakemberek iránti kereslet növekedni fog.
 
Továbbképzésekre van szükség az új munkakörök betöltéséhez
 
Mindez emeli a továbbképzési és átképzési programok iránti igényt.
 
Fontos, hogy felkészítsék a munkaerőt a technológiákkal történő munkavégzésre, valamint kezeljék a technológiában képzett munkaerő iránti megnövekedett kereslet miatt a potenciális készséghiányt.
 
A politikai döntéshozóknak és az üzleti vezetőknek fontos együttműködniük ahhoz, hogy elérjék a tehetségeket, azáltal, hogy elegendő finanszírozást biztosítanak az át- és a továbbképzéshez, javítják az iskolarendszereket - melyből a KKV-k nagyobb hányada vonzza a képzett embereket -, de rugalmasságra van szükség a munkaerő-felvételi gyakorlatban és a bérek megállapításában is, az adók és egyéb ösztönzők révén.
 
Ezen politikák pótolják a készségek hiányát, új tehetségeket teremtenek és lehetőséget biztosítanak a kis- és középvállalkozásoknak, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a negyedik ipari forradalomban.
 
A digitalizáció fontosságának felismerésével, a megfelelő infrastruktúrába történő befektetéssel és az innovációs kultúra előmozdításával boldogulhatnak a KKV-k.
 
Az olyan kezdeményezések sikertörténetei, mint a Center for the Fourth Industrial Revolution Brazil, illetve a platformok - például a MantaMESH -, inspirációként szolgálnak a kis- és középvállalkozások számára a digitális átalakulás átvételéhez, valamint valódi potenciáljuk kiaknázásához a digitális korban.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.