2023. 10. 20. - 10:15

A magyar kisvállalkozások szívesen élnének a mesterséges intelligenciával

A magyar kisvállalkozások szívesen élnének a mesterséges intelligenciával

Kihasználná a mesterséges intelligenia nyújtotta előnyöket a hazai mikro- és kivállalkozások többsége – derült ki egy friss felmérésből.

A magyar mikro- és kisvállalkozások nagyrésze kipróbálná a mesterséges intelligencia használatát – egyharmaduk fizetne is ezért. Erre jutott a Magyar Telekom kutatása, amely kimondottan a mikro- és kisvállalkozások körében érdeklődött – tudatta az index.hu.
 
Csupán a megkérdezettek 2 százaléka nem hallott még az MI-ről, 56 százalékuk bevallása szerint nagyjából tisztában van a fogalmával, míg 35 százalékuk állította, hogy pontosan tudja, mit jelent.
 
A felmérésből kiderült az is, hogy a mesterséges intelligencia-megoldásokat jobban ismereik az 50 év alatti cégvezetők. Számos kisvállalkozó többnyire minden digitális megoldást mesterséges intelligencia kategóriába sorol, amely automatikusan működik, de nem feltétlenül tudja, mi az, ami valóban MI-t használ.
 
A magyar kisvállalkozások szívesen élnének a mesterséges intelligenciával
A magyar kisvállalkozások szívesen élnének a mesterséges intelligenciával
 
A legtöbben a felmérés alapján a ChatGPT-t ismerik, de sokan egy konkrét alkalmazást sem tudtak említeni a területről – írta az index.hu.
 
Kiderült ugyanakkor, hogy a válaszadók 69 százaléka tart a mesterséges intelligencia munkahely-elvevő hatásától.
 
Veszélyesnek tartják egyben a túlzott függést a technológiától és fontosnak tartják, hogy ne maradjon az MI emberi felügyelet nélkül.
 
A felmérés arra is rámutatott, hogy a kisvállalkozók elsősorban olyan megoldások terén használnák a mesterséges intelligenciát, amelyek közvetlen költségmegtakarítással vagy bevételnöveléssel járnak – nem pedig a közvetlen ügyfélkapcsolatoknál.
 
A vállalkozók többsége úgy vélekedik, hogy az unalmas és ismétlődő feladatok jól automatizálhatók.
 
Az MI-alapú alkalmazások használata pozitív hatást gyakorolna a vállalkozásokra – a megkérdezettek 53 százaléka szerint – írta meg az index.hu.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.