2023. 12. 19. - 10:40

Cégvezetők: Megéri fejleszteni a mesterséges intelligenciát

Cégvezetők: Megéri fejleszteni a mesterséges intelligenciát

Készült egy új felmérés, mely alapján a cégvezetők 65 százaléka úgy véli, képes növelni a vállalat eredményességét a mesterséges intelligencia alkalmazása.

A mesterséges intelligencia immár jelen van a mindennapjainkban és ha jól tudunk élni vele, kimondottan hasznos.
 
Jól látja ma már ezt a vállalatok, cégek vezetőinek többsége is. Egyre nő azon területek száma, amelyek alkalmazzák az MI-t, úgy is, hogy jóval több erőforrást vehet igénybe a mindennapos használata.
 
Arról, hogy milyen alkalmazási lehetőségei vannak, esetleg milyen veszélyekkel járhat, 2023 nyarán készített egy kutatást az Ernst&Young. Összesen 1200 cégvezetőt kérdezett meg szerte a világból, miféle stratégiai kérdések foglalkoztatják a mesterséges intelligencia kapcsán – írta a hvg.hu.
 
A cégvezetők már látják az MI előnyeit
 
A vezetők a kutatás eredménye szerint igencsak látják, mekkora üzleti lehetőség van a mesterséges intelligenciában – 65 százalékuk ismeri el, hogy a cég eredményességének növelésére is képes, s egyes területeken pontosabb, gyorsabb eredményeket érhetnek el a használatával.
 
A cégvezetők kétharmada szerint alapvetően jó az MI alkalmazása, hatékonyságnövelő és lehetnek komoly, pozitív társadalmi hatásai, például az egészségügyben.
 
Ők úgy vélik, a mesterséges intelligencia nem veszi el az emberek munkáját, hiába válthatja ki azt bizonyos területeken – a technológiának hála jönnek ugyanis létre új pozíciók – tudatta a hvg.hu.
 
Megéri fejleszteni a mesterséges intelligenciát
Megéri fejleszteni a mesterséges intelligenciát
 
A helyzet Magyarországon
 
A mesterséges intelligencia alkalmazása a cégvezetők körében hazánkban is téma. Arról, hogy miként is vélekednek minderről, Zborovján Gábor, a Telekom digitális megoldások kompetenciaközpontjának presales vezetője beszélt.
 
Mint mondta, a vállalkozások, s tulajdonképpen az emberek számára is akkor vált igazán nyilvánvalóvá, hogyan lehet közelebb jutni a mesterséges intelligenciához, amikor megjelent az OpenAI-féle ChatGPT nyelvi modell.
 
Ennek köszönhetően kezdett el számos vállalkozás elgondolkodni, hogyan építhetné be működésébe a mesterséges intelligenciát – írta a hvg.hu.
 
Az MI sikeres használata nem kevés technológiai, szervezeti és folyamati követelményt támaszt ugyanakkor. Nagyok az elvárások a technológiával kapcsolatban, s sok esetben a felhasználóktól érkeznek igények, ötletek a vezetőség és az IT felé.
 
Zborovján Gábor azt is elmondta, kinek érdemes azon gondolkodni, hogy alkalmazza a mesterséges intelligenciát.
 
Az MI használata azon területeken járhat kiemelt hatékonyságnövekedéssel, ahogy nagy mennyiségű adat áll rendelkezésre, ezekből tud ugyanis a mesterséges intelligencia elemezni és következtetéseket levonni.
 
Zborovján Gábor megjegyezte: új adatok létrehozására alkalmasak ugyanakkor a generatív MI-technológiák, s jól használhatók olyan területeken, ahol sűrűn van igány a szöveges, képi- vagy hangalapú tartalom készítésére – tudatta a hvg.hu.
 
A technológiák igen jól alkalmazhatók az ügyfélszolgálat, a kommunikáció, a marketing, a HR területén.
 
Érdemes ugyanakkor áttekinteni, hogy az MI használata milyen eredményt hozna, a megtérülés, a folyamatok, az IT biztonság és az emberek tekintetében – írta a hvg.hu.
 
Az MI-be érdemes befektetni
 
Hazánkban nem kevés vállalat már most aktívan fejleszt a mesterséges intelligenciával, vagy gondolkodik rajta.
 
S noha az MI használata jelentős előrelépéssel járhat, az erőforrás- és a kapacitástervezést könnyen fel is boríthatja egyik napról a másikra. Az MI hatékony alkalmazásához ugyanis szükség van arra, hogy a fejlesztői környezet rugalmas és alkalmazkodó legyen, a szerverinfrastruktúra pedig könnyen skálázható – mondta el Zborovján Gábor.
 
A Magyar Telekom egyébként ezen igényt felismerve pályázattal segítené azokat a cégeket, amelyek elkötelezettek a mesterséges intelligencia alkalmazása terén.
 
Olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek az MI használatával kapcsolatos fejlesztéseket már elindították, s szeretnék bővíteni a fejlesztői környezetüket, illetve szerverinfrastruktúrjájukat – tudatta a hvg.hu.
 
Szükséges azonban megfelelniük több feltételnek is: mesterséges intelligenciát alkalmazó kutatás és fejlesztési tevékenységet kell végezniük; fontos, hogy legalább 2 éve működjenek és minimum 10 embert foglalkoztatniuk kell teljes munkaidőben.
 
A bírálatnál előnyben részesülnek azon pályázók, akik komoly digitális transzformációs erővel rendelkező fejlesztésekkel járulnak hozzá a hazai gazdaság erősödéséhez, versenyképességéhez és a fenntarthatóság szempontjait is érvényesítik ezekben – írta meg a hvg.hu.
 
L.A.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.