2024. 01. 09. - 10:25

Így profitálhatnak a KKV-k a használt ipari robotokból

Így profitálhatnak a KKV-k a használt ipari robotokból

Egyre inkább felismerik a kis- és középvállalkozások az ipari robotok előnyeit. Kiválasztásuk során fontos, hogy felhasználóbarát legyen és a költség is kulcsfontosságú szempont.

Az ipari robotok komoly segítséget nyújtanak manapság a cégeknek. A KKV-k is egyre inkább felismerik az előnyeiket – fontos tudni azonban, hogyan válasszunk közülük.
 
Talán nem meglepő, hogy a kiválasztás során a két leglényegesebb szempont a felhasználóbarát jelleg és a robottal járó költség.
 
Mivel a nagy autógyártók régóta alkalmazzák a kiterjedt robotikát, ezen robotok rendszeresen bekerülnek a használt gépek piacára. A használt robotok vásárlása pedig költséghatékony megoldást jelent a KKV-k számára.
 
De nemcsak számukra. A robotika alkalmazása a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) szerint elmozdulóban van - míg korábban a nagyvállalatok, különösen az autóipar bizonyult a fő felhasználónak, mára a kis- és középvállalkozások körében nő irántuk az érdeklődés.
 
Ezt a változást a versenyképesség megőrzésének igénye vezérli.
 
Mesterséges intelligencia - Egy Fanuc robot munka közben
Mesterséges intelligencia - Egy Fanuc robot munka közben
 
A robotsegítséggel történő gyártás előnyei számos dolog sorolható. Ilyen az egyenletes minőség, a kevesebb hulladék és a hatékonyság, ami alacsonyabb gyártási költségeket és kisebb karbonlábnyomot eredményez. Emellett a robotika segíthet a szakképzett munkaerő hiányának enyhítésében.
 
A használt robotok előnyei a KKV-k számára
 
Kulcsfontosságú a kis- és középvállalkozások számára a felhasználóbarát jelleg és a robotok költsége – jegyzi meg az IFR. Ebben az összefüggésben a használt berendezések jelentős előnyöket kínálnak. Megfizethetőbbek, mint az új modellek, így vonzóak a kisebb költségvetésű cégek számára.
 
Ezenkívül a használt robotok általában bevált technológiával készülnek, tesztelik és optimalizálják őket különféle alkalmazásokhoz.
 
Mindez csökkenti a kompatibilitási problémák kockázatát és leegyszerűsíti az integrálást a meglévő gyártósorokba. További előny a rendelkezésre állás: a használt robotokat gyakran gyorsabban lehet leszállítani, mint az újakat.
 
Ipari robotaukciók platformja - a Surplex.com
 
Az egyik, használt ipari robotokat kínáló platform a Surplex.com, amely a használt gépek – köztük az ipari robotok – piacának vezető B2B aukciósháza Európában.
 
Ebben a szektorban havonta több aukciót tartanak. Az aukcióra kerülő robotok többsége jól ismert autógyártóktól származik.
 
A Surplex a teljes értékesítési folyamatot lefedő átfogó szolgáltatást kínál minden eladónak, mérettől és iparágtól függetlenül. Hasonló támogatást is nyújt a vásárlóknak, segít például a szállítási és vámügyi kérdésekben. Az ipari robotok 2024-es szokásos aukciói közül az első január 9-én zárult.
 
A neves Fanuc és Kuka gyártók kiváló minőségű berendezései egy cseh autógyártó gyártásából származnak. Minden csuklós robotot a hozzáillő vezérlőszekrénnyel, kezelőeszközzel és vezetékkészlettel együtt kínálnak. A gépek előzetes egyeztetés alapján megtekinthetők a csehországi Hodonínban.
 
Az aukciót a minimálárak hiánya jellemzi - így a kis- és középvállalkozások versenyképes áron szerezhetnek be kiváló minőségű ipari robotokat.
 
A robotok lehetséges alkalmazásai a KKV-knál
 
A fent említett, 125 kg-os és nagyobb teherbírású robotokat kezdetben az autóiparban értékelték nagyra precíziójuk és teherbírásuk miatt. Használhatók az alkatrészek precíz megfogására, mozgatására és pozicionálására különféle gyártási folyamatokban. Emellett nagyon pontosak és hatékonyak a hegesztésben is.
 
A robotok rugalmassága és hatékonysága értékes befektetést jelent a termelési folyamataikat automatizálni és optimalizálni kívánó KKV-k számára.
 
A korábban az autóipar részét képező robotok megvásárlása nemcsak a meglévő képességeket bővíti, hanem új lehetőségeket is nyit különböző ipari alkalmazási területeken.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.