2023. 11. 10. - 09:25

Így segíthetnek az új technológiai lehetőségek a KKV-knak

Így segíthetnek az új technológiai lehetőségek a KKV-knak

A kis- és középvállalkozások esetében kulcsfontosságú, hogy alkalmazzák a friss technológiákat, ha talpon szeretnének maradni az elkövetkező években. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre?

Napjainkban elengedhetetlen, hogy a KKV-k foglalkozzanak az új technológiákkal és igyekezzenek azokat beépíteni cégük működésébe.
 
Mely technológiákat alkalmazzák már a kis- és középvállalkozások világszerte, s hogyan állnak azok mielőbbi bevetéséhez, cégbe integrálásához?
 
A Future of Jobs legfrissebb jelentése a közelmúltban beszámolt a leginkább alkalmazott technológiákról. A cég 27 iparág és 45 gazdaság 803 vállalatát kérdezte meg a foglalkoztatási trendekről.
 
Mint írták: ennek alapján kijelenthető, hogy a digitális platformok és alkalmazások azok a technológiák, amelyeket a legvalószínűbben használnak a megkérdezett szervezetek - a vállalatok 86 százaléka számít arra, hogy beépítsék azokat tevékenységükbe a következő 5 évben.
 
Nagy segítséget nyújthatnak az új technológiai lehetőségek a KKV-knak
Nagy segítséget nyújthatnak az új technológiai lehetőségek a KKV-knak
 
A KKV-k digitális átállása emellett felgyorsítja a termelékenység növekedését és áthidalja az emberek, a cégek és a telephelyek közötti egyenlőtlenségeket. Csökkenti a humánerőforrást, időt takarít meg és javítja az eredmények általános minőségét.
 
Az e-kereskedelmet és a digitális kereskedelmet várhatóan a vállalkozások 75 százaléka veszi át, ami új utakat kínál a kis- és középvállalkozásoknak a növekedéshez és a piacra jutáshoz.
 
A technológia beépítése a kereskedelembe lehetőségeket és kihívásokat jelent a kisvállalkozások számára. Ezeknek a fejlesztéseknek a megértése és kihasználása növelheti a hatékonyságot, kiterjesztheti a piacot és elősegítheti a kkv-k növekedését.
 
A jelentés kitér arra, hogy a 4. ipari forradalom előrehaladtával bizonyos munkakörök csökkenni fognak - míg mások, például a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás specialistái, az adatelemzők/tudósok és a digitális transzformációs szakemberek iránti kereslet növekedni fog.
 
Ez növeli a továbbképzési és átképzési programok iránti igényt: fel kell készíteni a munkaerőt, hogy tudjanak bánni, munkát végezni ezen technológiákkal, valamint kezelni lehessen a technológiában képzett munkaerő iránti megnövekedett kereslet miatt a potenciális készséghiányt.
 
A politikai döntéshozóknak és az üzleti vezetőknek szükséges együttműködniük a tehetségek elérhetőségének növelése érdekében, azzal, hogy elegendő finanszírozást biztosítanak az átképzéshez és a továbbképzéshez és javítják az iskolarendszereket - ahonnan a KKV-k nagyobb hányada vonzza a képzett, tehetséges fiatalokat.
 
Módosítani kell a külföldi tehetségekre vonatkozó bevándorlási törvényeket, rugalmasság a munkaerő-felvételi gyakorlatban, valamint a bérek megállapításában az adók és egyéb ösztönzők révén. Ezek a politikák pótolják a készségek hiányát, új tehetségeket teremtenek és lehetőséget biztosítanak a kis- és középvállalkozásoknak, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a negyedik ipari forradalomban – írta a Future of Jobs.
 
A digitalizáció fontosságának felismerésével, a megfelelő infrastruktúrába való befektetéssel és az innovációs kultúra előmozdításával a kkv-k boldogulhatnak. Számos kezdeményezés sikertörténete szolgálhat inspirációként a kkv-k számára a digitális átalakulás megkezdéségez és valódi potenciáljuk kiaknázásához a digitális korban.
 
Az intelligens digitális stratégiák, a fenntarthatósági gyakorlatok és a tehetségfejlesztés átvétele javíthatja a KKV-k jövőbeli felkészültségét és biztosíthatja túlélésüket az egyre erősödő versenykörnyezetben.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.