2023. 06. 30. - 11:00

IPOSZ: Digitálisan felkészült munkavállalók is kellenek a KKV-k innovációihoz

IPOSZ: Digitálisan felkészült munkavállalók is kellenek a KKV-k innovációihoz
A kis- és középvállalatok körében is rendkívül fontos az innováció, ehhez azonban szükségesek a digitálisan felkészült munkavállalók – hangzott el az IPOSZ nemzetközi konferenciáján Budapesten.
Az innováció elősegítése a KKV-kban címmel tartott nemzetközi konferenciát Budapesten az Ipartestületek Országos Szövetsége június 18-án.
 
Dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy sokat tanulhatunk az együttműködésből más európai országokkal, különösen, hogy hasonló problémákkal is állunk szemben az utóbbi esztendőkben.
 
A technológiai innováció korszakában szükséges, hogy a kormány egyre magasabb szintű szolgáltatást nyújtson a lakosságnak, az innováció ügyfélközpontú legyen, a vállalkozük pedig megfeleljenek a megrendelők igényeinek.
 
Manapság komoly gondot jelent – Európa-szerte – a munkaerő-, a szakemberhiány. A magyar kormány nagy figyelmet szentelt annak, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek más országok, s mint az államtitkár hangsúlyozta: végig kell gondolniuk a lehetséges megoldásokat és stratégiákat.
 
Az innováció megvalósítása a kisvállalatok esetében is rendkívül lényeges, ehhez azonban kellenek a felkészült, digitális ismeretekkel is bíró munkavállalók.
 
 
Mint dr. Czomba Sándor kiemelte, ehhez a foglalkoztatáspolitikai szakterület a munkaerő-kereslet és kínálat javításával járulhat hozzá. Minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni a magyar KKV-szektor megerősödését és versenyképességét, nemzetközi szinten is.
 
Az államtitkár a konferencián arra is kitért, hogy a magyar KKV szektor a gazdasági súlyához képest igencsak meghatározó módon – s erején felül is – részt vesz a foglalkoztatásban, s őket a nagyvállalatoknál nagyobb mértékben súlytja a munkaerőhiány.
 
Összehasonlítva az európai átlaggal, a magyar kis- és középvállalkozások valamennyivel több munkavállalót foglalkoztatnak, ám a gazdasági teljesítményük elmarad EU-s versenytársaikétól, annak ellenére is, hogy az európai felzárkózás fokozatos.
 
A KKV-szektor vállalkozásai esetében nagyobb hangsúlyt érdemel a hazai és a nemzetközi együttműködés támogatása – mondta az államtitkár.
 
 
A korábban sosem tapasztalt informatikai, technológiai, digitális forradalomról beszélt Németh László, az IPOSZ elnöke is. Ez a változás KKV-k millióit érinti, méghozzá komoly mértékben.
 
Az elnök hangsúlyozta: egyik alap kérdés a gazdaság jövője szempontjából, hogy a vállalkozások milyen hamar, milyen mértékben és gyorsasággal képesek elsajátítani a digitalizáció előnyeit, tanulják meg az új technológiákat.
 
Mindehhez azonban nagy szükség van képzésekre, számos olcsó szolgáltatásra, illetve a támogatási források megosztására – utóbbiak olyan mértékben támogatják a kisméretű és a mikrovállalkozásokat, amennyire ők a GDP előállításágot, az emberek foglalkoztatásához és a lakosság igényeinek kielégítéséhez hozzájárulnak – emelte ki Németh László.
 
A teljes cikk itt olvasható.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.