2023. 06. 23. - 11:00

KKV-k - A munkaerő digitális készségeit az igényekhez kell alakítani

KKV-k - A munkaerő digitális készségeit az igényekhez kell alakítani
A mesterséges intelligencia és egyéb technológiák pozitív hatást gyakorolhatnak a munkahelyekre az elkövetkező években, ám ehhez az is kell, hogy a módosuló igényekhez igazodjanak a munkaerő digitális készségei.
Pozitív hatással lehet a mesterséges intelligencia és más feltörekvő technológiák a magyar munkahelyekre is – ehhez azonban szükséges, hogy a változó igényekhez a munkavállalók digitális készségei is igazodjanak – derült ki a Világgazdasági Fórum kutatásából.
 
A Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) úgy véli, fontos konkrét lépéseket tenni azért, hogy fejlődjenek a hazai dolgozók digitális téren, ennek elmaradása ugyanis az ország számára lényeges versenyhátránnyal járna – írta meg az mmonline.hu.
 
Új technológiáknak a mesterséges intelligenciát, a big datát és a felhőszolgáltatásokat tekintik. Ezeket adaptálni kell, s pár esztendőn belül számítani lehet strukturális átalakulásokra.
 
KKV-k - A munkaerő digitális készségeit az igényekhez kell alakítani
KKV-k - A munkaerő digitális készségeit az igényekhez kell alakítani
 
A technológiai fejlődés várhatóan elősegíti majd a munkahelyek növekedését – a Világgagzdasági Fórum által megkérdezett vállalatok több mint fele esetében -, ugyanakkor, egyötödüknél a munkakörök is átalakulhatnak.
 
Régiónként és szektoronként is különbözőek leheten a hatások a munkaerőpiacon. Arra azonban lehet számítani, hogy az előttünk álló 5 évben emelkedhet a munkahelyek száma az e-kereskedelmi, digitális marketing és digitális transzformációs pályán.
 
Várhatóan azonban az olyan dolgozókból, mint a pénztáros, titkárnő, könyvelő, bérszámfejtő, 2027-re kevesebbet fognak keresni.
 
A Világgazdasági Fórum kutatása szerint az új állások legnagyobb része olyan területeken jelentkezik majd, mint a big data elemzés, a környezetgazdálkodással, éghajlatváltozással kapcsolatos technológiák, illetve a titkosítási és kiberbiztonsági szakma.
 
Olyan hatásra, amely közvetlenül mérsékeli a munkavállalók számát, inkább robotikai területen számítanak – írta meg az mmonline.hu.
 
A kutatás arra is kitér: 10-ből 6 munkavállalónak átképzés kellene ahhoz, hogy új pozícióban dolgozhasson, még 2027 előtt. Enélkül hazánkat behozhatatlan lemaradás fenyegeti.
 
Milyen készségekre lesz szükség? Analitikus gondolkodásra, kreatív gondolkodásra, valamint arra, hogy tudjuk használni a mesterséges intelligenciát és a big data megoldásokat.
 
A Világgazdasági Fórum szerint a vállalatok kétharmada számít rá, hogy ha befektet képzésekbe, az akár 1 éven esztendőn belül megtérül. A munkavállalói szerepek között ugyanis átjárhatóság valósulhat meg, a dolgozók elégedettebbek lehetnek és javulhat a termelékenység is.
 
Az üzleti feladatok 34 százalék végzik jelenleg gépek, algoritmusok, 66 százalékát pedig az emberek – 2027-re azonban az automatizáció szerepe 47 százalékra emelkedhet. Különösen, hogy széleskörben terjed a generatív mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek alkalmazása – írta meg az mmonline.hu.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.