2023. 11. 04. - 13:40

Német KKV-k robotokhoz fordulnak a képzett munkaerő hiánya miatt

Német KKV-k robotokhoz fordulnak a képzett munkaerő hiánya miatt
A német kis- és középvállalkozások (KKV-k) jelentős kihívásokkal néznek szembe: a képzett munkaerő hiánya, a bonyolult szállítási feltételek és a magas energiaárak mind-mind nehezítik a működésüket. Egy globális felmérés szerint a vállalkozók 75%-a nehezen tudja betölteni a pozíciókat. Az ipari robotok alkalmazása lehet a megoldás erre a problémára.
Gerhard Müller, a KUKA robotika divíziójának felelőse Németország, Ausztria és Svájc régióiban, elmondta, hogy egyre nehezebb fizikailag megterhelő és egyben monoton feladatokra alkalmazottakat találni. A KUKA, amely az automatizálás és a rendszertechnika terén is tevékenykedik, egyre inkább a KKV-kat célozza meg személyre szabott termékekkel és megoldásokkal. Müller szerint sok vállalkozó eddig ódzkodott a robotok alkalmazásától, mert úgy gondolták, hogy az automatizálás túl bonyolult és drága. Azonban ez a kép változóban van, és egyre több kisvállalkozás látja meg az automatizálásban rejlő lehetőségeket.
 
meretezettbelso1
Egyre több kisvállalkozás látja meg az automatizálásban rejlő lehetőségeket.

A robotok ma már széles körben használatosak, például palettázás, gépek betöltése és kirakodása, minőség-ellenőrzés vagy hegesztés terén - még az erősen automatizált autóiparon kívül is. Müller hozzátette, hogy a robotok gyorsan integrálódnak a jól működő csapatokba. A robotok alkalmazása után a vállalkozások érdekesebb feladatokat tudnak kiosztani az alkalmazottaiknak, ami vonzóbbá teszi őket az új jelentkezők számára.

A robotok alkalmazásának költséghatékonyságát is kiemelte: egy tipikus megoldás, ahol egy KUKA robot végzi a hegesztést, körülbelül 110 000 euróba kerül. Ebben benne van a hegesztéshez szükséges berendezés, a hegesztési technológia, a robot programozása, a helyszíni üzembe helyezés és az alkalmazottak képzése. Ha ezt az automatizálást két műszakban működtetik, a személyzeti költségek 80 000 euróra rúgnak. Az iparban általánosan használt megtérülési kalkulátorok szerint körülbelül 17 hónap alatt térül meg a robotikai megoldásba történő beruházás.

Összességében elmondható, hogy a robotok alkalmazása nem csak a munkaerőhiányt enyhíti, hanem hozzájárul a német KKV-k versenyképességének növeléséhez is.
 
T. A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.