2023. 06. 09. - 10:00

Számos módon támogatnák a KKV-kat – Közgyűlést tartott az IPOSZ

Számos módon támogatnák a KKV-kat – Közgyűlést tartott az IPOSZ
Kiemelt cél, hogy a magyar ipar mögé innovatív, színvonalas digitális szakmai hátteret hozzanak létre – többek között erről esett szó az Ipartestületek Országos Szövetségének XLI. közgyűlésén.
A kisvállalkozások alkotják a gazdaság gerincét, a társadalom szövetét – hangzott el az IPOSZ május 24-én megtartott, XLI. közgyűlésén, melyen az ipari kisvállalkozások létfontosságú szerepe és a szövetség stratégiai célkitűzései álltak a középpontban.
 
Mint a jelenlevők kiemelték: a kisvállalkozások biztosítanak kulcsfontosságú szolgáltatásokat és termékeket, melyekre a mindennapokban szükségünk van.

Az eseményen részt vett Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára, Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és Németh László, az IPOSZ elnöke.

Németh László hosszasan beszélt arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, válságos időszakban számos problémát kellett orvosolniuk az ipartestületeknek - az IPOSZ arra kereste a megoldást, hogyan segíthetne nekik, s erre a kormányzat is nyitott volt a különféle intézkedésekkel.
 
Számos módon támogatnák a KKV-kat – Közgyűlést tartott az IPOSZ
Számos módon támogatnák a KKV-kat – Közgyűlést tartott az IPOSZ
 
Az érdekérvényesítés végett az Ipartestületek Országos Szövetsége tapasztalatokat gyűjtött, amelyeket a kormányzat felé továbbítanak. Németh László beszélt a szakmunkásképzés átalakításáról, hogy a tanulók az iskolából kikerülve komplex tudással kapcsolódhassanak be a vállalkozások munkájába. Az IPOSZ a felnőttképzés érdekében képzési centrumokkal is felvette a kapcsolatot.
 
Németh László kiemelte: a a fiataloknak is meg kell teremteni a lehetőséget a vállalkozóvá váláshoz, hogy elindulhassanak ezen az úton – manapság ugyanis a legnagyobb gond, hogy a lakosság kiszolgálásához kevés a szakember.
 
A munkaerőhiány problémájáról beszélt Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára is. Mint mondta, választ kell adni a modern kor kihívásaira. Kitért a szakképzés átalakítására, valamint ara, hogy évek óta nő ennek köszönhetően a szakképzésbe jelentkezők száma. A duális képzés is meglehetősen népszerű, a szakképzés megoldása pedig a hosszútávú jövő záloga – fogalmazott az államtitkár.
 
Beszámolt arról, hogy a nemzeti össztermék 30-40 százalékát a kis- és középvállalkozói szektor biztosítja, a foglalkoztatottak több mint fele ilyen szervezetnek az alkalmazottja.
 
Lánszki Regő szólt arról is, hogy a visegrádi országok között a magyar kis- és középvállalkozások hatékonysága növekedett a leggyorsabb ütemben. A bővülés mértéke a kkv-k esetében 45 százalékot tett ki Magyarországon.
 
A támogatásokon túl a kormány lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a magyar ipar mögött innovatív, színvonalas, digitális szakmai háttér legyen, s minden eddiginél hatékonyabbá válhasson a munkavégzés.
 
Az államtitkár fontos célként említette, hogy a vállalkozók pontosabban megtervezhessék lehetőségeiket, erőforrásaikat az előttünk álló 10 esztendőben. Kiemelt cél a kis- és középvállalkozások támogatása, akik nagyobb arányban vehetnek majd részt állami beruházásokban – hangzott el az IPOSZ közgyűlésén.
 
A teljes cikk itt olvasható.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.