2023. 07. 14. - 10:00

Több mint 250 KKV-t támogatott a Budapesti Értéktőzsde programja

Több mint 250 KKV-t támogatott a Budapesti Értéktőzsde programja
A még 2018-ban elindult mentor program 255 társaságnak nyújtott segítséget – a Budapesti Értéktőzsde a KKV-szektor fejlesztését tűzte ki célul.
A Budapesti Értéktőzsde 2018-ban indította útjára mentor programját, melyet európai uniós forrásból valósított meg. A Mentor Program képzést, tanácsadást, részvénybevezetésekkel összefüggő tőzsdei felkészítést is kínált – írta meg a bet.hu.
 
Keretösszege 2,1 milliárd forint volt, melynek hála a BÉT 255 magyar középvállalat fejlődését, megerősödését tudta támogatni.
 
A programot 2019-től terjesztették ki a Pénzügyminisztériumnak köszönhetően. A megállapodások értelmében a teljes hazai kis- és középvállalati szektor kérhetett vissza nem térítendő támogatást a Tőzsdétől.
 
A program meglehetősen népszerűnek bizonyult – 133 GINOP-régióbeli, valamint 122 közép-magyarországi régiós vállalat jutott támogatáshoz – írta a bet.hu.
 
A Mentor Program kétféleképpen adott támogatást azoknak, akik sikeresen pályáztak: 100 százalékban finanszírozta a nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzésben való részvételüket – ELITE Program -, valamint maximum 50 százalékban hozzájárult a tanácsadói költségekhez, amelyek közvetlen segítséget jelentettek abban, hogy a cég tőzsdére léphessen.
 
Az utóbbi jellegű támogatással összesen 19 cég élhetett az elmúlt esztendőkben, ők meg is jelentek kibocsátóként a BÉT nyilvános platformjain.
 
Fontos megemlíteni, hogy 37 cég szerzett modern vállalatfejlesztési- és finanszírozási tudást az ELITE Program keretében, amely egyébként a nemzetközi kapcsolatépítésre is lehetőséget ad – tudatta a bet.hu.
 
Tavaly, 2022-ben még bővült is a Mentor Program: zöld finanszírozási és ESG projektelemekkel. Szükségessé vált, mivel nőttek a beszállítók, finanszírozók és befektetők elvárásai a fenntarthatósággal kapcsolatban.
 
Az ESG-képzést szemléletformáló céllal indították, s ehhez csaknem 200 KKV csatlakozott.
 
A BÉT és az EY Magyarország emellett a Mentor Programon belül kidolgozott egy, ugyancsak a KKV-knak szóló ESG-minősítési módszertant – ez a környezeti, társadalmi, irányítási mutatók kiszámításához ad segítséget a hazai cégeknek.
 
A BÉT ESG-tanácsadási pilot programja is elstartolt: erre 39 középvállalat sikerrel pályázott és el is végezte a minősítést eredményező munkát. A vállalati adatokat az Opten fejlesztette pilot adatbázisba töltötték fel – ezen a magyarországi gazdasági szereplők is megtekinthetik az információkat a vállalatok fenntarthatóságát illetően – írta meg a bet.hu.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.