2019. 10. 17. - 11:30

Árthatnak a lejárt kozmetikumok az egészségnek?

Árthatnak a lejárt kozmetikumok az egészségnek?

Előfordult már, hogy megvettünk egy drágább kozmetikumot, majd nem dobtuk ki lejáratakor, mert ahhoz költséges volt? A kozmetikai cikkek lejáratát igenis fontos figyelembe venni, mert problémánk lehet belőle, ha nem tesszük.

Viszonylag gyakori, hogy megvásárolunk egy kozmetikumot, amit aztán sajnálunk kidobni, akkor is, ha a szavatossága lejárt. Nem árt azonban megnézni, milyen dátum van rajta – a lejárt kozmetikumok ugyanis gondot okozhatnak.
 
A szépségápolási termékek szavatossági idejét azért fontos megnézni és ezen belül elhasználni a azokat, mert könnyen mellékhatások „áldozatai” lehetünk.
 
Ha egy termék már nem szavatos, a benne levő tartósítószer már nem működik megfelelően, vagyis fennáll a fertőzések kialakulásának esélye. Egyes aktív anyagok hatása viszont erősebbé válhat, s bőrirritációt okozhatnak.
 
Fontos a kozmetikumokat a szavatossági idejükön belül használni
Fontos a kozmetikumokat a szavatossági idejükön belül használni
 
Vannak összetevők, amelyek a szavatossági idő lejárta után degeneráldónak – ennek hatására a bőrön kiütések, problémák jelentkezhetnek.
 
De mi számít súlyos gondnak? Adódhat-e komoly bőr- vagy szemprobléma?
 
Felmerülhet súlyos bőrprobléma, amely allergiás kiütésekkel, irritációval, fertőzéssel és forróságérzettel jár. Szóba jöhet a szemfertőzés is – vagyis a szemmel kapcsolatos termékeket különösen körültekintően kell kezelni, s 1 év után ki kell dobni, ha nem használtuk el őket.
 
Íme a terméktípusok átlagos lejárati ideje.
 
Folyékony alapozó és laza por/púder: 2 év
Smink – 1 év
Szemkihúzó (folyékony) és szemfesték (krém és por), szemceruza – 1 év
Rúzs, ajakfény és ajakkontúr ceruza – 2 év
Körömlakk – 2-3 év
 
Hajtermékek – 2 év
Napozókrém – 2 év
Parfümök – 2 év
Arckrémek és testápolók – 2-3 év
 
Ideje ennek megfelelően szelektálni.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.