2020. 01. 16. - 11:35

Kiütés kozmetikum miatt? – Ez lehet az oka

Kiütés kozmetikum miatt? – Ez lehet az oka

Jelenleg az egyetlen módszer az allergiás reakció megállítására az, ha azonosítjuk azt és kerüljük a bőrünket sértő anyagot. De miért alakulhat ki kiütés a kozmetikumok miatt?

Ha egy bizonyos dologra allergiás reakció jelentkezik, a legegyszerűbb módja a megszüntetésének, ha tudjuk, mi váltotta ki a problémát és kerüljük a vele való kontaktust.
 
Csakhogy ez nem mindig egyszerű. Egy új kutatás új kezelést javasol a bőrkiütések ellen.
 
Tudjuk-e, miért okoz allergiás reakciót számos, különféle kémiai összetevő, amelyeket a krémekben, kozmetikumokban, helyileg alkalmazott termékekben találunk? Új kutatások szerint annak módja lehet az ok, ahogy az egyes kémiai anyagok helyettesítik a természetes, zsírszerű molekulákat – a lipideket – a bőrsejtekben.
 
A Science Immunology szaklapban megjelent felfedezés felveti annak a lehetőségét,  hogy az allergiás kontakt dermatitis megállítható azáltal, ha úgymond versengő lipideket alkalmaznak a bőrre az immunreakciót kiváltó anyagok kiszorítása érdekében.
 
Megvan, miért okozhatnak kiütést egyes kozmetikumok a bőrön
Megvan, miért okozhatnak kiütést egyes kozmetikumok a bőrön
 
Jelenleg a legegyszerűbb módszer a kontakt dermatitis elkerülésére az, hogy mellőzzük a problémát kiváltó anyagot. A kiütéseket helyileg alkalmazott kenőcsök enyhíthetik, s kevesebb mint egy hónap alatt elmúlnak.
 
Súlyos esetekben azonban az orvosok kortikoszteroidokat írnak fel, gyulladásgátló szereket, melyek elnyomják az immunrendszert - növelve ezzel a fertőzések és más mellékhatások kockázatát.
 
Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer T-sejtjei a vegyi anyagot idegenként ismerik fel. A T-sejtek közvetlenül nem azonosítják azokat, s a kutatás azt sugallja: ezeknek a vegyületeknek kémiai reakción kell átesniük nagyobb fehérjékkel, annak érdekében, hogy a T-sejtek számára láthatóvá váljanak.
 
Ugyanakkor számos, az allergiás kontakt dermatitis-t kiváltó bőrápoló termékekben hiányoznak a reakcióhoz szükséges kémiai csoportok – magyarázta Annemieke de Jong, a tanulmány társ-szerzője, a New York-i Columbia Egyetem Vagelos Orvosi és Sebészeti Főiskola dermatológus professzor-asszisztense.
 
Mint hozzátette: az apró kémiai anyagok láthatatlannak kellene lenniük a T-sejtek számára, ám nem azok. De Jong és kollégái gyanították, hogy a CD1a, egy molekula, amely bőségesen megtalálható a Langerhans sejteken (a bőr külső rétegének immunsejtjeiben), felelős lehet azért, hogy a T-sejtek lássák ezeket a kémiai anyagokat.
 
A jelenlegi tanulmányban, melyet szövettenyészetben végeztek emberi sejtekkel, a kutatók felfedezték, hogy számos, gyakori kémiai anyag, melyről ismert, hogy allergiás kontakt dermatitis-t okoznak, képes kapcsolódni a Langerhans sejtek felületén levő CD1a molekulákhoz és aktiválni a T-sejteket.
 
Ezek a kémiai anyagok magukban foglalják a Peru balzsamát és a farnesolt is, melyek meglehetősen sok termékbe kerülnek bele, így bőrre alkalmazott krémekbe, fogkrémbe, illatokba.
 
Ezen balzsam esetében a kutatók a benzil-benzoátot és a benzil-cinnamátot azonosították a reakció felelős vegyületeiért, s összességében több mint egy tucat apró kémiai anyagot azonosítottak, amelyek aktiválták a T-sejteket a CD1a-n keresztül.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.