2017. 11. 16. - 10:35

Korpa: Hogyan kezeljük illóolajokkal?

Korpa: Hogyan kezeljük illóolajokkal?

Kellemetlen viszketést tapasztalunk a fejbőrünkön? Sokszor sajnos korpa okozza a problémát. A hagyományos módszerek mellett érdemes próbát tenni a természetesekkel is – a mézzel vagy az illóolajokkal.

Igen sokan küzdenek korpával – csaknem az emberek 50 százalékát érinti ez a haj- és fejbőr gond.

Hosszú évek óta léteznek hagyományos megoldások a korpa megszüntetésére:  samponok, szteroidok és kőszén is megtalálható a palettán. Ám vannak nyugodtan kipróbálható, természetes és biztonságos módszerek is - mint például a nyers méz vagy az illóolajok.

A méz hatásáról korpa ellen előző cikkünkben esett szó.

Lássuk most, mit tudnak az illóolajok.

Ezek az értékes olajok számos természetes gyógymódnál használatosak. Miért lenne kivétel a korpa?

A korpa ellen az illóolaj mézzel vagy más olajjal keverése is bevethető

A korpa ellen az illóolaj mézzel vagy más olajjal keverése is bevethető

Az előnytelen megjelenést okozó korpás haj és fejbőr eltüntetésére az alábbi illóolajok ajánlottak.

-Teafa olaj

A fejbőr problémáira igen régóta alkalmazzák a teafa olajat, hatékony tisztító és gombaellenes tulajdonságai miatt. Egy 2011-es tanulmány szerint minden korpát okozó malassezia gombafaj ellen hatásosnak bizonyult, s a látványos sikerhez nem is volt belőle szükség túl sokra. A 25 százalékos hígítással készült teafa olaj megszüntette a korpásodást kiváltó gombát.

Fél csészényi hordozóolajhoz 6 csepp teafa olajat adtak a hatékony eredményért.

-Citromfű olaj

A teafa olajhoz hasonlóan a citromfű olajnak is gombaellenes tulajdonságai vannak. Egy thaiföldi tanulmány azt tesztelte, miként hat a malasezzia gomba ellen a citromfű olajos sampon. A kutatók 2 százalékos oldatot használtak a gomba ellen, ugyanakkor egy másik tanulmány 30 résztvevője a 10 százalékosat találta a leghatékonyabbnak a korpával szemben.

-Fenyőtömjén olaj

Egy 2016-os tanulmány 9 különböző illóolajat értékelt, hogy kiderüljön, miként viselkednek különféle mikroorganizmusokkal szemben. A fenyőtömjén olaj a candida, a malasezzia és a staph biofilmek ellen is hatásosnak bizonyult. Kutatók szerint a staph baktériumok ugyancsak szerepet játszanak a korpa kialakulásában. A fenyőtömjén nyugtató, kellemes illóolaj, mely az irritált fejbőrre tökéletes.

Több illóolajjal is megszüntethetjük a korpát

Több illóolajjal is megszüntethetjük a korpát

Az illóolajat mindig hígítsuk fel!

Használat előtt a választott illóolajat hígítani kell – mivel önmagában túl nagy a koncentrációja. Érdemes egyéb, korpaellenes szerekkel is keverni őket.

Például:

-adjuk az olajat nyers mézhez és keverjük alaposan össze. Majd hígítsuk fel meleg vízben és így használjuk hajöblítőként.

-a választott olajat hordozó olajhoz is adhatjuk, mint például édes mandulához vagy szőlőmagolajhoz, s ezután vigyük fel a fejbőrre. A hajat válasszuk szét több választékra, így egyszerűbben bele tudjuk masszírozni az olajat.

-az illóolajat keverjük samponunkhoz vagy kondicionálónkhoz, majd mossuk meg vele a hajat, ahogy szoktuk. Hagyjuk azonban állni a mixet a fejünkön 5 percig, mielőtt kiöblítjük a hajunkat.

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.