Mikor ne használjunk a hajra kókuszolajat?

A kókuszolaj a természetes, közepes szénláncú zsírsavak egyik leggazdagabb forrása – s emellett antibakteriális éa antimikrobiális tulajdonságokkal is bír. Ám nem minden esetben hasznos testünkre és hajunkra nézve.
Gazdag, értékes zsírsavtartalmának, valamint antimikrobiális- és antibakteriális hatásainak köszönhetően meglehetősen tápláló a szervezetre nézve a kókuszolaj. Különösen magas a laurinsavtartalma is.
A laurinsav megtalálható az anyatejben is – támogató hatású a hormon- és a sejtegészségre nézve.
Nem minden hajtípusra való az egyébként jótékony kókuszolaj
Sokak számára jelent jótékony gyógymódot, hiszen áldásos tulajdonságai miatt egyeseknél megelőzi a a haj fehérjevesztését – szerkezete képes behatolni a hajba, ahogyan más olajok nem. Emiatt tapasztalnak sokan figyelemreméltó eredményeket – ráadásul rövid idő alatt.
Ám nem minden esetben előnyös a kókuszolaj használata.
Természetesen, egyik olaj sem jó mindenkinek – s ez igaz a kókuszolajra is. Vegyesek a tapasztalatok vele kapcsolatban. Van, akinél azonnal egészségesebbnek mutatkoznak a tincsek, míg másoknál hajhullás indul meg tőle.
Az ok?
A különféle hajtípusok különbözőképpen reagálnak az olajokra, ahogyan ez minden egyéb termékre is igaz - a kókuszolaj sem felel meg mindenkinek.
Segít megtartani a tincsek természetes fehérjéjét, azok számára tehát kiváló lehet, akiknek a hajában ez nincs meg megfelelő mennyiségben. A finoman és közepesen fényes haj jótékony hatásokból részesülhet – erősebb, ragyogóbb tincseket kaphatunk, ráadásul a hajkorona dúsabb hatású lehet.
Azoknak jó a kókuszolaj, akiknek a hajából hiányzik a kellő mennyiségű fehérje
A száraz és durva hajúak viszont nem szenvednek fehérjehiánytól, ezért náluk a kókuszolaj még törékenyebb tincseket eredményezhet, valamint hajvesztést. Számukra javasoltabb az argán- és a marula olaj.
Természetesen, akik allergiásak a kókuszra vagy kókuszolajra, ne kísérletezzenek ezzel a módszerrel – a hajtípusuktól függetlenül.
B.A.