2021. 04. 15. - 11:03

7 tudományos tény, hogy a macskatartás előnyös

7 tudományos tény, hogy a macskatartás előnyös

Egyes emberek kifejezetten macskás típusnak tartják magukat. Tudjuk-e azonban, hogy a cicatartásnak valóban vannak tudományosan igazolt előnyei?

Aki szereti a macskákat, nem kétséges a számára, hogy a cica jó társaság. Emellett azonban kimondottan előnyös az egészségünkre nézve.
 
Lássuk ennek tudományos bizonyítékait.
 
1.A macskatartás csökkenti a szívbetegség esélyét: a kutyákhoz hasonlóan a cicák is segítenek mérsékelni a stresszt. Kutatások szerint hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására – úgy tűnik ugyanis, csökkenti annak kockázatát, hogy egy macskatartó szívbetegség vagy stroke miatt haljon meg.
 
2.Segít az autista gyerekeknek: a Missouri Egyetem kutatói felfedezték, hogy a cicák autista gyermekekkel való kapcsolatba kerülése drámai módon javította utóbbiak állapotát.
 
A macska jó hatással van a gazdájára - több szempontból is
A macska jó hatással van a gazdájára - több szempontból is
 
3.A macska dorombolása segít a csontok, az izmok és az ízületek gyógyulásában: a cicadorombolás nemcsak azt jelenti, hogy az állat jól érzi magát. A hangot hosszú ideje terápiás gyógyító hatással hozzák összefüggésbe. A 18-35 HZ tartományban lévő frekvenciák éldéul pozitívan befolyásolják a sérülés utáni ízületi mobilitást.
 
4.A cicák segítenek megállapodni: kutatások már korábban igazolták, hogy a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik tartanak állatot. Az egyedülálló hölgyek 90 százaléka állította, hogy a macskás férfiak kedvesebbek és gondoskodóbbak voltak.
 
5.A gyerekek kevésbé szembesülnek majd fertőzésekkel és légzőszervi problémákkal: mint kiderült, a macskák segíthetik gyermekeket a jövőbeni fertőzések leküzdésében. Egy, kutyákkal és macskákkal végzett vizsgálat feltárta, hogy az ilyen háziállatokkal való érintkezés a csemeték első életévében felerősítheti az immunrendszert, különösen a légzőszervi megbetegedések ellen.
 
6.A cica védhet az allergiával szemben is: a tökéletes tisztaság nem mindig jó – állítja több tanulmány. Jobban járnak ugyanis azok a gyerekek, akik már kicsiként ki voltak téve cica közelségének. A nagyvárosokban élők, akik több allergénnel és baktériummal találják szemben magukat, érzékenyebbé válnak az allergiákra. Azoknál viszont, akik macska mellett éltek életük első évében, kevésbé alakul ki a probléma.
 
7.A macskának pozitív hatása van a mentális egészségre: egy felmérésből, melyet 600 ember bevonásával végeztek – és felük mentális gondokkal küzdött -, kiderült, hogy a macskatulajdonosok 87 százaléka úgy érzi, cicája pozitív hatással van a közérzetére. 76 százalékuk pedig azt mondta, könnyebben küzd meg a napi stresszel a cicának köszönhetően.
 
Érdemes tehát figyelembe venni a fentieket, s ha eddig vacilláltunk a macskatartás kapcsán, jól dönteni.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.