2011. 09. 23. - 06:00

A komondor az ősi magyar kutyafajta

A komondor az ősi magyar kutyafajta
Származása, kialakulása. A komondor szó, mint magyar kutyafajtát jelölő leírt nyelv¬emlék, először 1544-ből maradt reánk. A nyáj mellett őrző-védő szolgálatot teljesítő, nagytestű, gubancos szőrű pásztorebünket az idők folyamán hívták gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, pusztai komondornak, lomposszőrű komon¬dornak, bagolyszemű komondornak, s legtöbbször csak komondornak.
A komondor az ősi magyar kutyafajtaSzármazása, kialakulása. A komondor szó, mint magyar kutyafajtát jelölő leírt nyelvemlék, először 1544-ből maradt reánk. A nyáj mellett őrző-védő szolgálatot teljesítő, nagytestű, gubancos szőrű pásztorebünket az idők folyamán hívták gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, pusztai komondornak, lomposszőrű komon¬dornak, bagolyszemű komondornak, s legtöbbször csak komondornak. A komondor nagy kutya. Külső formájának meghatározott jelleget a nemezesedésre hajla¬mos, gubancos szőrzet ad, amely az egész testét befedi. A szemlélő nem láthatja a kutya szemét, nem érzékelheti kedélyállapot-változását, hisz feje, füle, nyaka, farka mind hosszú szőrrel benőtt, s mindez tiszteletet és félelmet kelt az idegenben.A komondor az ősi magyar kutyafajta Méltóságteljes külső hatását fokozza még a lehető legkomolyabb viselkedése. Nem ugrándozik, nem kedveskedik. Bizalmatlan. Nappal alig hallatja hangját, csak éjjel, ha ok van rá, hall¬hatjuk öblös, mély ugatását. Szinte hang nélkül, mindig nyíltan támad. Rendszerint ráugrik, ledönti ellenfelét. Az ártalmatlanná tett támadót őrzi, de tovább nem bántja. Törzse a négyzettől igen kis eltérést mutató, fekvő téglalap. A lecsüngő farok ugyan hosszabbnak tünteti fel a törzset. A fej a törzs síkja fölé emelkedő szőrgomoly, amelyből csak az orrtükör és a nyelv tűnik elő.
Az összbenyomás kialakításában nagyfokban érezteti hatását a szőrzet minősége. Csak bizonyos korban, és akkor sem tartósan mutat a komondor olyan szőrformát, amelyet a laikus szemlélő ideálisnak vél.
Aki csak tétlen nyugalomban elfekve látja a komondort, az fel sem tételezi azt
a mozgékonyságot, élénkséget, amelyet támadásban mutat. Vérmérsékletét egy mondattal vagy egy szóval jellemezni nem lehet. Ezért viselkedését a legjobb leírni. Nyugodt körülmények között flegmatikusnak látszik, ámde észrevétlenül is élénken figyel, ha úgy látja, hogy cselekednie kell, egy pillanat alatt szemtől szembe támadó fenevaddá lesz. A bulldog nyugalmával pihen, s az óriás schnauzer élénkségével támad. Nevelni lehet, de büntetni, főleg ok nélkül nem szabad. Elrontott komondorok a rossz emlékek hatása alatt fékezhetetlenek. A lecövekelt, láncon való tartás is elősegíti az eldurvulást. A nem fiatal korától fogva eldurvult kutya az élet folyamán felvett rossz tulajdonságát nem örökíti.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.