2009. 09. 28. - 17:34

A kutya farkas? A farkas kutya?

A kutya farkas? A farkas kutya?
Vajon mi a különbség igaziból a farkas és a kutya között? Miért éppen a kutya szegődött az ember mellék, miért nem a farkas? Érdekes, izgalmas kérdések. Keressünk válaszokat rájuk!

farkasVajon mi a különbség igaziból a farkas és a kutya között? Miért éppen a kutya szegődött az ember mellék, miért nem a farkas? Érdekes, izgalmas kérdések. Keressünk válaszokat rájuk! A kutya és a farkas közötti hasonlóság tudományos megközelítés nélkül is felismerhető. Tehát a közös genetikai és viselkedési jegyek alapján a kutyát a farkas alfajának tekinthetjük, nem pedig egy külön fajnak.

Kutatók véleménye szerint a mai kutya őse nagy valószínűséggel a farkas, azok az egyedek, amelyek képesek voltak alkalmazkodni az emberi környezethez - a farkas egyes egyedei több generáció alatt fokozatosan váltak az emberi csoportok tagjaivá. Sokak feltételezései szerint, bizonyos személyiségvonások a kutyában és az emberben egyaránt megtalálhatók. Az Elte Etológiai tanszékén jelenleg olyan teszteken dolgoznak, amelyek segítségünkre vannak a kutya személyiségének, viselkedésének tanulmányozásában.

 

Egyes vélemények szerint a mai kutya egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan evolúciós utat járt be, ami után joggal hasonlíthatjuk kutyánk egyes megnyilvánulásait az emberéhez. Napjaink kutyája és a farkas közti különbség egyik oka a farkasokra ható, a kutyáéval éppen ellenkező irányú szelekció. A farkas jelleme szerint igencsak kerüli az emberi településeket.kis kutya

A farkasok közül azok az egyedek maradtak fenn, tarthatták meg voltjukat, amelyek kerülték az embert, az idegen ingereket. Emiatt igen ritka a farkas és a kutya hibridizációja, a kutya szaporodását általában az ember igyekszik szabályozni.

Érdekes, hogy egyes kutyafajtáknál, ahol az egyéb jegyek hangsúlyossá váltak, a farkashoz hasonló viselkedéselemek száma is lényegesen lecsökkent. Egy lógó fülű spániel például kevesebb farkashoz közeli megnyilvánulást mutat, mint egy szibériai husky.

A kutya, mint faj megjelenése egyértelműen a háziasításhoz köthető. Korábbi általános nézetek szerint a háziasítás menete úgy történt, hogy az ember felismerte egy adott faj előnyökkel járó oly tulajdonságait, amelyeket aztán felhasználhatott segítségül valamilyen módon. Ezzel a feltételezéssel szemben a háziasításra vonatkozó mai elképzelések eltérőek, kialakulásában természetesen kulcsszerepet játszottak a kutyával kapcsolatos kutatások. Végeztek kutatásokat például rókatelepeken, ezek a vizsgálatok érdekes információkat nyújtottak a háziasítás lehetséges kezdeteivel kapcsolatban.

farkasTenyésztési programhoz kiválasztottak pár nőstény és hím egyedet, a leszármazottak közül pedig csak azokat, amelyek kevésbé tartottak az emberi kéztől. Ennek a szelekciónak az emberi kéz volt az egyetlen szempontja. A 30. generációtól kezdve már 80%-uk bátran megközelítette az ember kezét. A már szelíd rókáknak azonban egyéb tulajdonságaik is megváltoztak. Számos kutyaszerű viselkedés jelent meg náluk. Feltételezhető tehát, hogy ez a szelekciós hatás valamennyi háziállatnál szerepet játszhatott.

 

Az ember közelségében azok az állatok is fennmaradtak, amelyeket a természetes szelekció elpusztított volna. Kutyáink esetében is szembesülhetünk azzal, hogy új környezetben más, újabb tulajdonságok is megjelennek - ami sajnos nem mindig előnyös környezettől függően. A „hasznos feladatra" történő szelekció elmélete szerint, a farkas háziasításának sokféle oka lehetett: például az őrző-védő funkciójuk, segítségük a vadászatban, hulladék eltakarításban, de akár táplálékforrást is biztosíthattak.

Vannak kutatók, akik érzelmi okokat hangsúlyoznak, véleményük szerint a kutya bizonyos szociális igényeket elégíthetett ki. Kétségtelen viszont, hogy az elmúlt 10-15 ezer év során a letelepedett életforma kialakulásával, az említett szempontokat érvényesítő szelekció tudatosan zajlott.

GG

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.