2021. 05. 13. - 11:15

A kutya mancsát is fontos gondozni

A kutya mancsát is fontos gondozni

Az eb jólétének lényeges része a mancs megfelelő állapota. A mancsok viselik a kutya testtömegét, s nélkülözhetetlenek a mindennapi tevékenységekhez is. Rájuk fér a gondoskodás.

Az egészséges mancsok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutyánk jól érezze magát. Ne feledjük, hogy ezek hordozzák az eb súlyát, s elengedhetetlen szerepet töltenek be a mindennapi tevékenységekben is.
 
A mancsok bőrből, csontokból, inakból, kötőszövetből és erekből állnak. A zsírok és rugalmas rostok alkotta mancs-párnák bevonják az eb ízületeit, s tompítják a csontokat érő sokkot. Védik a mancsokban levő szöveteket, s lehetővé teszik a kutya számára, hogy kényelmesen járjon.
 
Az állat a mancs segítségével érzékeli, milyen talajon jár, így szabályozni tudja testhőmérsékletét.
 
Fontos a kutya mancsát rendszeres átnézni és gondozni
Fontos a kutya mancsát rendszeres átnézni és gondozni
 
Hogyan gondozzuk a mancsokat?
 
-Ellenőrizzük sűrűn: Az eb mancsait rendszeresen érdemes átnézni. Idegen tárgyak, például kavicsok, gyomok, tövisek és üvegdarabok is kerülhetnek bele. Különösen fontos megnézni a mancsokat, ha a kutyus lakásban él és kint járt, illetve gyakran kószál a kertben. A mancsba tapadt törmelékeket csipesszel távolítsuk el.
 
-Tisztítsuk gyakran: töröljük meg vagy mossuk meg a kutya mancsait, ha kintről jön be. Télen ez némi jégtelenítést is igényelhet, mivel a hó apró jégdarabokként a mancsba tapadhat. Meleg vízben áztatott ruhadarabbal törüljük át a mancsokat és masszírozzuk meg kissé, hogy kiessenek belőle a jégdarabok.
 
-Allergiák: egyes ebeknél előfordulhat kontakt-allergia a fű bizonyos típusaira. Szezonális allergia szintén gyötörheti a kutyákat is – érzékenyek lehetnek a pollenre és egyes fák terméseire, amely esetükben a mancsok megduzzadásához vezethet. Ha azonban tisztán tartjuk a mancsaikat, megelőzhetjük ezt a problémát.
 
-Mancs-gondozás: a kutya mancsait rendszeresen ápolni kell. A hosszú körmök megsérthetik az ebet és zavarhatják őt a járásban. Az eb körmei ne legyenek soha olyan hosszúak, hogy érintsék a talajt, amennyiben egyenes felületen áll.
 
Figyeljük, gyakran nyalogatja-e a mancsát a kutya. Ha ez állandóvá és intenzívvé válik, valószínű, hogy valamilyen egészségügyi gond van a háttérben. Ez lehet sérülés vagy fájdalom, allergia, dermatitis, vagy paraziták, tetvek vagy bolhák jelenléte is.
 
Az ebek akkor is a mancsukat nyalogatják, ha a fájdalom valahol másutt van a testükben. Ez ugyanis olykor szorongásra vagy rögeszmés kényszeres viselkedésre utal.
 
Ne várjunk ilyenkor sokáig, vigyük el állatorvoshoz a kutyát, hogy megtudjuk a baj valódi okát!
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.