2022. 09. 01. - 10:30

A kutyák örömkönnyeket ejtenek, amikor gazdáik hazatérnek

A kutyák örömkönnyeket ejtenek, amikor gazdáik hazatérnek

Az ebek is képesek örömkönnyekre fakadni, amikor újra találkoznak gazdáikkal – mutatta ki egy új tanulmány.

Úgy tűnik, a kutyák is képesek örömükben sírni – amikor a gazdik hazaérnek és újra találkozhatnak velük.
 
A Current Biology folyóiratban megjelent új tanulmány állítja, hogy a kedvencek is örömkönnyeket hullatnak a számukra boldog szituációkban.
 
Takefumi Kikusui professzor, aki a tanulmány első szerzője, azután készíttette el a tanulmányt, hogy észrevette: uszkárjának könnyes volt a szeme, miután világra hozta a kölykeit.
 
Úgy tűnik, a kutyák is képesek örömükben sírni
Úgy tűnik, a kutyák is képesek örömükben sírni
 
A vizsgálat során a szakértők a szeretethormonként is emlegetett oxitocint juttattak a kutyák szemébe, s az eredmények alátámasztották az elméletet, miszerint a kutya könnyeket hullat, miután észrevette gazdáját.
 
Korábbi kutatások kimutatták: oxitocin szabadul fel, amikor a kutyák gazdáikkal játszanak - ám ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a hormont a könnyekkel.
 
„Sosem hallottunk arról a felfedezésről, hogy az állatok örömteli helyzetekben könnyeket hullatnak, például amikor újra találkoznak gazdáikkal - s mindannyian izgatottak voltunk, hogy ez lesz a világon az első ilyen tanulmány. Az ebek az ember partnereivé váltak és kötődéseket alakíthatunk ki velük. Ebben a folyamatban előfordulhat, hogy az emberrel való interakció során könnyes szemű kutyákkal jobban foglalkozhat a gazdi” – mondta el Kikusui professzor, a japán Azabu Egyetem munkatársa.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.