2010. 11. 19. - 06:00

A kutyák testbeszéde

A kutyák testbeszéde
Bár a kutyáknak nincs kezük és ujjaik, amivel az emberekéhez hasonló gesztusokat tudnának kifejezni, s beszélni sem tudnak, megfigyelheted alapvető jelzéseiket, melyekkel érzéseiket és környezetükre adott reakcióikat fejezik ki.
A kutyák testbeszédeSzemek
A kutyának csillog a szeme, ha olyan élőlénnyel találkozik, akit barátságosnak ítél meg, vagy ha játszani szeretne. Ha fél, pupillája kitágul és kilátszik a "szeme fehérje". Félrenéz, ha el akarja kerülni a konfrontációt. Ha mérges, vagy kész megvédeni magát, akkor szeme összeszűkül és követi "ellensége" minden mozdulatát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert azt kihívónak, provokálónak tekinti, s azt gondolja, meg kell védenie magát valamitől.
Farok
Bár a farokcsóválás általában barátságos kutyát jelez, nem biztos, hogy mindigígy van. A kutyák akkor is csóválják a farkukat, amikor félnek, izgatottak vagy bizonytalanok. Ha a kutya megijed, lehet, hogy leszegve csóválja a farkát a lábai között, amíg eldönti, hogy, küzdjön,meneküljön vagy megadja magát. Az agresszív, dühös kutya felemeli és úgy csóválja a farkát, miközben kerget vagy támadásba lendül. Figyeljük meg, hogy éppen mi történik. Vajon épp a jó pajtás száll le az iskolabuszról, vagy egy másik kutya eszik a tányérjából? Azt is figyeljük meg, hogyan oszlik el a testsúlya. Az agresszív kutya teste megfeszül, és súlya főleg a mellső lábaira nehezedik.Ásítás
Hangok
A kutya vokális állat. Csahol, ugat, morog, nyüsszög, dörmög. A hangszín és a hangerő egyenes arányban áll az érzelmek intenzitásával. Az ugatás egyaránt lehet játékos vagy agresszív. A testbeszédtől eltérően, az egyes hangadások mögötti jelentés kutyánként eltérhet.
Ásítás
A stressz közönséges jele. Ezt főleg akkor fordul elő, amikor a kutyák tanítása közben a gazda túl sokat vár el az állattól, vagy kutyabemutatókon, vagy az állatorvosnál, vagy amikor a saját gazdájuk fegyelmezi őket.
Támadó testhelyzet
Amikor azt látjuk a kutyánál, hogy felborzolja a szőrét, meg felhúzza a fogínyét, akkor abból arra következtethetünk, hogy harcra kész. Ha ilyen kutyával találkozunk, azt messze kerüljük el, mert bajunk is származhat belőle.  Fontos! Semmiképp se szaladjunk el előle, hanem próbáljunk meg szép lassan elindulni, és komótosan tovább sétálni úgyhogy a kutya még véletlenül se vegyen észre bennünket. Így talán lehetőségünk nyílhat rá, hogy elkerüljük a bajt.
Forrás: www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.