2011. 09. 30. - 06:00

A macska ápolása

A macska ápolása
A szőrzet ápolása szempontjából rövid és hosszú szőrzetet különböztetünk meg. Rövid szőrű macskák esetében a szőrzet tisztaságáról maguk a macskák gondoskodnak. Ám hogy ne hullassa a lakásban szerteszét a szőrét, nem árt hetente egyszer egy gumikefével gyengéden átkefélnünk a cica szőrét.
A macska ápolásaA szőrzet ápolása szempontjából rövid és hosszú szőrzetet különböztetünk meg. Rövid szőrű macskák esetében a szőrzet tisztaságáról maguk a macskák gondoskodnak. Ám hogy ne hullassa a lakásban szerteszét a szőrét, nem árt hetente egyszer egy gumikefével gyengéden átkefélnünk a cica szőrét. A gumikefe szálai enyhén tapadnak a szőrszálakhoz, és így kihúzzák a kilazult, vagy már éppen kihullófélben lévő szálakat. De azért vigyázzunk, bánjunk finoman a gumikefével, mert az egy kevés szőrt akkor is kihúz, ha az amúgy nem jönne ki. Bizony megesett már, hogy a kitartó, ápolási mániás gazdának végül "sikerült" a macskáját kopaszra kefélnie. A gumikefés kezelés után átsimíthatjuk macskánkat egy szarvasbőrrel, hogy selymesebb tapintású és fényesebb legyen a szőre.
A hosszú szőrűeknél arra kell ügyelnünk, hogy a szőrzet ne csomósodjon össze, mert ha egy perzsa szőre egyszer összegubancolódik, akkor azon már csak az ecetes olló segít. A hosszú szőrzetet ajánlatos naponta fésüli de vigyázzunk, csak óvatosan bontsuk ki a szőrzetet, hogy a következő fésülésre is maradjon még belőle. Lehetőleg ritka fogú, fémből készült fésűt használjunk. A hosszú szőrű macskák ápolására létezik egy sűrű fémkefe is, azonban ezt csak a kiállításra való felkészítésre használjuk.

Fürdetni mind a rövid, mind a hosszú szőrű macskákat csak akkor kell, ha valamivel összekente magát, ám akkor is csak kímélő, macskának való sampont használjunk. Fürdetés után töröljük, majd hajszárítóval szárítsuk meg őket. A hosszú szőrzet ápolásához csak ízelítőnek említem meg, hogy egy aktívan versenyző perzsamacskát, ah igazán jó eredményeket akarunk vele a kiállításon elérni, hetente kell fürdetni.
A szőrzet ápolását összekapcsolhatjuk a táplálással, mert a szőrzet minősége szempontjából nem mindegy, hogy mit eszik a macska. A különböző szőrnövesztő, szőr- és bőrtápláló szerek (cseppek, tabletták) széles választékát lehet kapni az állatkereskedésekben. Ezek mindegyike kipróbált, jó szer, de vigyázni kell arra, hoA macska ápolásagy csak az előírásnak megfelelően használjuk, nehogy túladagoljuk őket. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy ezek nem csodaszerek; kopasz, használt üvegmosóra emlékeztető macskánkból nem lesz egy hét alatt pamutmamut csak azért, mert napi három szőrtápláló tablettát adunk neki.

Szemek ápolása:
A szemek ápolása nem kerül sok fáradságunkba. Az egészséges macska alvás után száraz csipa képződik szeme sarkában, amit legtöbbször ő maga távolít el a napi mosakodása során, habár óvatosan mi is segíthetünk egy tiszta papírzsebkendővel. Perzsa macskáknál előfordul, hogy a rövid orr miat a könnycsatorna torzul, s így a macska a normálisnál erősebben könnyezik, ilyenkor a szemet vatta segítségével naponta egyszer-kétszer csapvízzel vagy bórvízzel töröljük tisztára.
Figyelem, ez nem betegség, erre ne használjunk gyógyszert. Ám ha a szem nyálkahártyája vörös, duzzadt, vagy a szem erősen váladékozik, egyszóval ha valami szembetegsége utaló tünetet veszünk észre, természetesen vigyük állatorvoshoz a cicát. A fülek ápolása szntén a tisztításra korlátozódjon. Babafültisztító pálcával hetente vagy kéthetente töröljük kia fülben normálisan keletkező barnás váladékot, fülzsírt. Gondosan tisztítsuk meg a járatokat is, vigyázva, nehogy sérülést okozzunk.

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.