2010. 11. 12. - 21:08

A macska az örök vadász

A macska az örök vadász
Többezer éves tenyésztés sem változtatott a macska elemi vadászösztönein. A macska szinte minden testrészét vadászatra használja. Egy macska szeme háromszor több fényt képes felfogni, mint egy emberi szem. A macska hallása háromszor jobb, mint az embereké és ötször érzékenyebb a kutyákénál ami a magas hangokat illeti.
vadászatTöbbezer éves tenyésztés sem változtatott a macska elemi vadászösztönein. A macska szinte minden testrészét vadászatra használja. Egy macska szeme háromszor több fényt képes felfogni, mint egy emberi szem. A macska hallása háromszor jobb, mint az embereké és ötször érzékenyebb a kutyákénál ami a magas hangokat illeti.
A macskában rendkívül erős a vadászösztön, a zsákmány bekerítése fontos szerepet játszik az életében. Füleit képes a testétől különállóan mozgatni, minden apró zajt észlel velük. Szemeivel a legkisebb mozgást is észreveszi. Fogai és karmai segítségével tökéletesen elejti a zsákmányt, fákra mászik, fatörzseket belez ki. Mancsaival bármilyen felületen olyan óvatosan tud lépkedni, úgy, hogy az emberi fül meg sem hallja. Lesből támad, áldozatának esélye sincs a menekülésre.
A macskákat tanulmányozók és az állatorvosok szerint kevés vadászata különbség a szerető házimacska és az oroszlánok, gepárdok, tigrisek és hóleopárdok között. A macskák úgy sajátítják el a vadászat művészetét, hogy már kiscica korukban vadászós játékokat játszanak.

Ez pont olyan, mint mikor a gyerekek bújócskáznak, de tévedés ne essék, a macskák nem olyanok, mint a kis emberek. A macskák a vadonban az őseik nyomdokait követik. A macskák a vadonban élelemért és túlélésért küzdenek. A házimacska nem azért vadászik, mert éhes, hanem azért, mert természeténél fogva rajong a ezért a tevékenységért. A macska vadászati viselkedéséhez tartozik a repülő rovarok kergetése, a színes gombolyagok és levegőbe való ugrálás, hogy elkapja a feje fölé felfüggesztett fonalat. Akár a vadonban van, akár gazdija szerető karjaiban, a macskának csak 60%-ban sikerül elkapnia a zsákmányát. A gyakorlat viszont növeli a sikert.
Forrás: www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.