2010. 06. 01. - 06:00

A macska beszéd – hogyan kommunikál kedvencünk?

A macska beszéd – hogyan kommunikál kedvencünk?
Míg a kutyák mintegy 10 féle hangjelzést ismernek, a macska körülbelül 100-at használ (őséhez, az afrikai vadmacskához hasonlóan, melynek azonban kissé mélyebb a hangja). A kölykök hívóhangja magas, cincogásszerű, idővel azonban mélyebbé válik.
kommunikálnakA boldog macska kedvenc alvóhelyén vagy gazdája ölében elhelyezkedve, lábaival dagasztó mozgást végez, mely során karmait folyamatosan kiereszti és behúzza. A mozgássort, amely akár tíz percig is eltarthat, rendszerint dorombolás és esetenként a gazdához való dörgölőzés kíséri. Mindez abból az ösztönös mozgásból ered, amellyel a kismacska anyja emlőit próbálja a tej kibocsátására serkenteni. Az  újszülött korukban emberek által táplált példányokból néha hiányzik ez a reflex.
Nyávogás
A hang különböző változatai eltérő jelentést hordoznak. Az állat más hangokat használ fájdalom jelzésére, (etetés vagy játék céljából történő) figyelemfelhívásra és üdvözlésre. Egyes példányok gyakran kommunikálnak hang útján, mások pedig ritkábban. Míg a kutyák mintegy 10 féle hangjelzést ismernek, a macska körülbelül 100-at használ (őséhez, az afrikai vadmacskához hasonlóaA macska beszédn, melynek azonban kissé mélyebb a hangja). A kölykök hívóhangja magas, cincogásszerű, idővel azonban mélyebbé válik.
Az ivartalanított macskák, különösen a hímek hangja közelebb áll a kölykökéhez, mint a felnőttekéhez. 2002-ben, a Cornell Egyetem kutatói megállapították, hogy a mélyebb és hosszabb hangok az állat türelmetlenségét fejezik ki, például amikor éhes, így követeli az ételt. A dühös vagy veszélyben levő macskák többnyire morognak vagy fújó hangot hallatnak, amely figyelmeztetés az ellenfél számára. Ha a figyelmeztetés nem elegendő, akkor rendszerint egy kevésbé komoly támadás követi, amely állhat harapásból vagy manccsal való ütésből.
Macskaundor
Az undor kifejezésére a macska egy (vagy egymás után több) mancsát felemeli és megrázza. Ez általában akkor történik meg, ha vízbe lépett. Kellemetlen szag vagy íz esetén fejrázás és prüszköléMacskas is jelezheti ugyanezt. Ha a macska az oldalára dől és fekve marad, az behódolást is jelezhet - ami rendszerint harc vagy játék közben fordulhat elő. Ez a testhelyzet egyben annak kinyilvánítása is, hogy az állat nem igényel további figyelmet.
Pislog, mint a macska
A pislogás a bizalom vagy a vonzalom kifejezésére szolgálhat. A macskák ezzel viszonozzák ha a gazdájuk rájuk szegezi, majd behunyja és kinyitja a szemeit. Ez a gesztus egyben az intelligencia megnyilvánulásaként is felfogható; ugyanis azt bizonyítja, hogy a macska képes egy idegen faj testrészét beazonosítani és a saját anatómiájának megfeleltetni.
Forrás: www.hotdog.hu, www.haziallat.hu, www.wikipedia.orgMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.