2011. 08. 26. - 19:50

A macska helyes táplálása

A macska helyes táplálása
A macska helyes táplálása nagyon fontos, ezért az eledel fajtájának és minőségének a megválasztására oda kell figyelni. A legtöbb macskatartó száraz táppal vagy konzerves eledellel eteti macskáját, de a házi kosztot sem kell teljesen mellőzni, hiszen vannak olyan macskák, akik azt a tápnál is jobban kedvelik.
A macska helyes táplálásaA macska helyes táplálása nagyon fontos, ezért az eledel fajtájának és minőségének a megválasztására oda kell figyelni. A legtöbb macskatartó száraz táppal vagy konzerves eledellel eteti macskáját, de a házi kosztot sem kell teljesen mellőzni, hiszen vannak olyan macskák, akik azt a tápnál is jobban kedvelik.
Az eledelt a macska életkorának és életmódjának megfelelően kell kiválasztani. A gondosan kiválasztott eledel ugyanis nagyban hozzájárul cicánk hosszú élettartamához és egészségéhez. Az etetés menetében nagyon fontos a rendszeresség. Ha lehet, akkor a napnak mindig ugyanazon szakaszában etessük meg kedvencünket. Emellett fontos még a következetesség, hogy mi is szóljunk bele abba, hogy mit eszik a macskánk, hiszen ha a választást mindig csak a macskára hadjuk, akkor könnyen előfordulhat, hogy az válogatós lesz. Ha pedig tápot szeretnénk váltani, akkor figyeljünk oda a fokozatosságra. A régi és az új eledelt keverve adjuk kb. egy hétig, hogy hozzászokjon az új ízhez, és ne utasítsa azt el.A macska helyes táplálása
A macskák nem követelik meg a változatos étrendet. Sőt, inkább az egyféle étrendet kedvelik jobban. Persze olykor ők is megkívánnak valamiféle új ízt, és ezt azért ne vonjuk meg tőlük. Ha tehetjük, akkor valamilyen prémium minőségű száraz tápot válasszunk. A konzerv macskaeledel is megfelelő, de ettől könnyebben elhízhat a macska, és a fogkőképződésre is negatív hatással van.
A macska egészségére tekintettel a saját korosztályának való eledellel etessük.
Legyen változatos, vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Kaphatnak főtt marhahúst, csirkehúst, nyúlhúst és halat. Nyers sertéshúst soha ne adjunk, mert a sertés fertőzött lehet az Aujeszky-féle vírussal, melytől elpusztulhat a macska.
Sok macskatartó eteti rendszeresen tejjel is kedvencét. A tej nem káros, de vannak olyan macskák, akiknél a fogyasztása hasmenést okoz, ezért az ilyen esetekben hígítsuk fel vízzel a tejet, de már kapható külön macskáknak készült tej is.
Nem ajánlatos kizárólag táppal etetni a macskát, de elhanyagolni sem kell, hiszen nagyon alkalmas a fogak erősítésére is, és a legtöbb macska szereti is a különböző ízesítésű tápokat.
Forrás: www.amacska.hu


Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.