2011. 11. 25. - 09:55

A macskák helyes táplálása

A macskák helyes táplálása
A megfelelő táplálkozás alapfeltétele annak, hogy macskánk egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Mint minden élőlénynek, a macskáknak is szükségük van a víz, a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, az ásványi anyagok és a vitaminok olyan kiegyensúlyozott arányára, amely megfelel a faj specifikus igényeinek.
A macskák helyes táplálásaA megfelelő táplálkozás alapfeltétele annak, hogy macskánk egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Mint minden élőlénynek, a macskáknak is szükségük van a víz, a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, az ásványi anyagok és a vitaminok olyan kiegyensúlyozott arányára, amely megfelel a faj specifikus igényeinek. Igaz, hogy a macskák húsevők, de szükségük van olyan feltárt növényi eredetű táplálékra is, amely hőkezeléssel vagy előemésztéssel készült. A természetben a macskák ezeket a tápanyagokat szervetlen anyagok vagy fűfélék fogyasztásával veszik fel.
A kutyával ellentétben a macska inkább naponta többször kis adagokat eszik, követve az évezredek alatt kialakult táplálkozási szokását: 30-60g/étkezés (egy egérnyi mennyiség). Emiatt fontos szempont a táp eltarthatósága, és az, hogy ne igényeljen hűtőtárolást, így a cica "rájárhat" a tányérjában lévő tápra.
Rossz szokások
Megszokás: nehezen vagy egyáltalán nem tud átállni új tápra, inkább nem eszik.
Visszautasítás: oka lehet hirtelen tápváltás, takarmányallergia, vagy a rossz íz, szag.
Egyoldalú táplálás
Leggyakoribb és egyben legveszélyesebb -a hozzászokás és az A-vitamin túletetés miatt- az egyoldalú májetetés. (Leggyakrabban talált cicáknál fordul elő, amikor a tulajdonos májjal kívánja a kismacska kondícióját feljavítani.) Az esetek nagy részében nagyon rossz kórjóslatú mozgásszervi betegség alakul ki. A csak húson tartott macskákban csontritkulás alakulhat ki, ui. a vérben a kálcium-foszfor arány csökkenését a szervezet a csontokból kivont kálciummal igyekszik pótolni. Másrészt kandúrokban húgykövesség alakulhat ki.A macskák helyes táplálása Az Aujeszky-betegség miatt veszélyes nyers sertéshúst etetni, amely macskában veszettséghez hasonló tünetekkel jár.
Füvet igényel a macska, amely segítségével hányás útján meg tud szabadulni a mosakodástól lenyelt szőrtől.
Vízigénye természetes táplálék és konzervtáp mellett kevés, de tej, száraztáp etetése esetén mindig kell tiszta vizet biztosítani.
Fehérjeigénye kiemelkedően magas: a kutyáénál 30%-kal több. A macska tápjában megfelelő arányban kell lenniük a jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjéknek. A macska szigorúan húsevő: egyes anyagcserefolyamatai elképzelhetetlenek aminosavak nélkül.
Létfenntartó energiaszükségletük 290kJ/nap/testtömegkg. Ez az igény vemhesség alatt 25-50%-kal nő, kölyökkorban 5 hetes korig illetve a szoptatás alatt négyszeres.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.