2022. 06. 16. - 09:45

A macskák szeretetből kaparják össze a szófát?

A macskák szeretetből kaparják össze a szófát?

Ha kimutatjuk szeretetünket iránta, a cica nagyobb valószínűséggel karcolja össze a bútorokat – állapította meg egy új brazil tanulmány.

A kedvtelésből tartott macskák iránti szeretet kimutatása nagyobb eséllyel eredményezi azt, hogy az állat összekarmolja a bútorokat - erre a következtetésre jutott egy brazil tanulmány, melyet a Rio Grande do Sul Szövetségi Egyetem kutatói végeztek.
 
A szakemberek szerint nagyobb valószínűséggel károsítják a bútorokat a cicák, ha szoros érzelmi köteléket ápolnak a gazdájukkal.
 
A macskák szeretetből kaparják össze a szófát?
A macskák szeretetből kaparják össze a szófát?
 
A kutatócsoport 500 macskatulajdonossal készített felmérést Brazíliában, hogy megértse, vajon a gazdik és az állatok közötti érzelmi közelség szintje befolyásolja-e a cica viselkedését.
 
„A bizonyítékok alátámasztják, hogy a macskák viselkedése befolyásolja a gazdával való érzelmi közelség szintjét – írták a szakértők. - Meglepő módon a bútorok kaparása és a tárgyak elpusztítása közvetlenül összefüggésbe hozható a nagyobb fokú érzelmi közelséggel.”
 
„Azok a tulajdonosok, akik nem számoltak be ilyen viselkedésről, alacsonyabb szintű érzelmi közelséget mutattak az állattal” – állítják a kutatók.
 
Hozzátették, hogy ezt a magatartást a legtöbb gazdi elvártnak és tolerálhatónak értelmezhette volna, mivel úgy tűnik, hogy a kaparás viszonylag kevésbé korrigálható, mint más problémás macska-viselkedések.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.