2011. 08. 05. - 21:19

A magyar kutyafajták

A magyar kutyafajták
A kutyáknál megkülönböztetik a két vagy több fajta kereszteződéséből származó a keverékeket és a fajtatiszta egyedeket. Utóbbiakat törzskönyvi nyilvántartásba veszik. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők (úgynevezett vézenjegyek) kötik össze a közös származáson kívül.
A magyar kutyafajtákMagyar vizsla

Ősei a vándorló magyar törzsekkel kerültek hazánkba, írásos emlékek is vannak róluk. Jelentőségük a 18. században erősödött, majd a 19. században már vizslaversenyeket is rendeztek. Mindenes vadászkutyaként tartják számon, de barátságos, alkalmazkodó természete miatt hatalmas mozgásigénye ellenére is tartható lakásban. Drótszőrű magyar vizsla: A ’30-as években tenyésztették ki a drótszőrű német vizsla és a rövidszőrű magyar vizsla keresztezésével. A fajtajegyek megegyeznek a rövidszőrű magyar vizsláéval.

Magyar agár

Magyar vadászkutya, eredete a honfoglalás koráig vezethető vissza, majd gyorsaságának növelése céljából a 19. században különféle agárfajokkal keresztezték.
Nagyon értelmes, ám tartózkodó természetű. Versenyzésre is alkalmas, bár gyorsasága nem feltétlenül éri el az angol agárét. Éber, jó házőrző, sosem válik agresszívvá.

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztorkutya, ősei valószínűleg a nomád életmódot folytató magyarokkal vándoroltak és kerültek a Kárpát-medencébe. Mai formája sporttenyésztés hatására alakult ki. Nagyon jó gyermekek mellé és házőrzőnek, élénk vérmérsékletű, tanulékony.  Bundája és mozgásigénye miatt kertbe ajánlott.

Pumi

Terelő pásztorterrier, a puli és a német/ francia terrierek kereszteződéséből alakult ki.  Önálló fajtaként csak a 20. század eleje óta jegyzik. Alkalmas nagyobb állatok terelésére, házőrzésre, rágcsálóirtásra is. Kitűnő társ sportoláshoz, lakásba szintén nem ajánlott.

MudiA magyar kutyafajták

Magyar terelőkutyák és különféle német kutyák spontán keveredéséből alakult ki. Nehezen kezelhető, nagyobb állatok terelését is kitűnően végzi, még vaddisznó hajtóvadászaton is használják. Rövid szőre és alkalmazkodóképessége miatt lakásban is jól érzi magát, ha megfelelő mozgási és lehetőséget biztosítunk neki.

Komondor

Ősi magyar pásztorkutya, minden bizonnyal a nomád ősökkel került hazánkba. Ház – és birtokőrzésben az egyik legjobb, rendíthetetlenül bátor, hang nélkül támad. Legendás az a szokása, hogy beengedi a betörőt, de ki már nem… Loncsos bundája és hatalmas termete miatt kevesen tartják, pedig nagyon jó kutya.

Kuvasz

A honfoglaló magyarokkal érkezett, a nyáj őrzősére és vadászatra is használták. Bátor, a félelmet nem ismeri, a rá bízott házat/vagyontárgyakat élete árán is megőrzi. Hűséges kutya, aki gazdájától ugyanezt várja, a rossz bánásmódot nem viseli el, a törődést viszont meghálálja.
Forrás: www.hotdog.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.