2011. 09. 02. - 21:07

A mopsz, az ember legjobb barátja!

A mopsz, az ember legjobb barátja!
A tudósok a mai napig sincsenek tisztában azzal, hogy mikor alakultak ki olyan rövidszőrű, kunkorodó farkú és rövid orrú kutyák, mint a mopsz. De abban egyeznek az álláspontok, hogy már időszámításunk előtt tenyésztették a kínaiak kisméretű; rövid, széles és laposfejű kutyákat. Ezeket palotában tartották és általában eunuchok tenyésztették őket.
A mopsz, az ember legjobb barátja!A tudósok a mai napig sincsenek tisztában azzal, hogy mikor alakultak ki olyan rövidszőrű, kunkorodó farkú és rövid orrú kutyák, mint a mopsz. De abban egyeznek az álláspontok, hogy már időszámításunk előtt tenyésztették a kínaiak kisméretű; rövid, széles és laposfejű kutyákat. Ezeket palotában tartották és általában eunuchok tenyésztették őket.
Nemcsak kutyusunk egészsége megőrzésének érdekében szükséges hogy a lakásban éljen velünk. Számára a gazdi jelenti a mindent, az emberek között érzi jól magát. Mindig ott van, ahol éppen hangot hall, ahol simogatást kap. Ideális társ a gyermekek mellé bájos, mindent elnéző viselkedése miatt valamint az idősek mellé nyugodtságának, vidámságának köszönhetően.
Viselkedés és jellem
A mopsz 2 éves koráig hiperaktív kutya, akit már ilyenkor következetesen kell nevelni. Ami könnyen elérhető, ugyanis természetéből fakadóan utálja, ha a gazdája haragszik rá, és mivel szeret enni, ezért a jutalomfalatkákkal is kitűnő eredményeket érhetünk el nála, viszont vigyázni kell, mert hízásra hajlamos fajta.
A mopsz külseje megtévesztő a tudatlan szemlélő számára. Ez a ráncos képű, dülledt szemű, mindig zsémbes arckifejezést öltő kutya valójában vidám, érzékeny, hűséges, szeretetre méltó, gyengéd lelket takar.A mopsz, az ember legjobb barátja!
Rendkívül jó természetű, nyugodt és kiegyensúlyozott. Szereti a gyerekeket és sosem agresszív. Kiválóan tartható lakásban, sőt rövid orra miatt nem élhet egész évben a kertben. Az orr sajátossága, azon röfögő és prüszkölő hangok, amelyek oly jellemzőek rá. A mopsz igazi családi kutya. Kedves, kiegyensúlyozott és nyugodt. Nem zavarja a szomszédokat, ugyanis csak ritkán ugat, de nem bírja a nagy meleget és hideget. Szereti ha többen is vannak, így tud kivel játszani


Furcsa hangok
A mopszot sokan gyűrött, nyomott, kedves kis arcuk miatt szeretik. Azonban tudnunk kell, hogy ezt orruk megrövidítésével érték el a tenyésztők őseiknél. Ennek következtében nyáron nehezen jutnak levegőhöz a nagy melegben és gyakran horkolnak is.  Hangos szuszognak ha izgatottá válnak, ha valamit szeretnének megkaparintani.

A mopsz gondozása
Szőre rövid és tömött, nem igényel különösebb törődést. Felesleges ruhákba bújtatni télen, rövid orra, megrövidült légutai miatt azonban gyakori nála a megfázás. Mindenképpen szüksége van egy meleg, fűtött alvóhelyre. Gyűrött pofijuk ápolást igényel, ugyanis a redők alatt összegyűlhet a kosz. Ezt vattával ki kell tisztítani, majd hintőporral beszórni legalább kéthetente, de nyáron méggyakrabban.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.