2010. 05. 11. - 06:00

A nápolyi masztiff marcona külseje ellenére, kifejezetten ''lelkizős'' fajta!

A nápolyi masztiff marcona külseje ellenére, kifejezetten ''lelkizős'' fajta!
A nápolyi masztiff szilárd jellemű és hűséges, minden ok nélkül nem válik agresszívé vagy harapóssá. A kutya védi a tulajdont és lakóit, viselkedése mindig éber, intelligens.
A nápolyi masztiff A nápolyi masztiff szilárd jellemű és hűséges, minden ok nélkül nem válik agresszívé vagy harapóssá. A kutya védi a tulajdont és lakóit, viselkedése mindig éber, intelligens.
Egy igazán típusos nápolyi masztiff láttán az embereknek tátva marad a szája.
Egy részük persze gyorsan becsukja és szörnyülködve elfordul, míg másik felük álmélkodva közelebb merészkedik. (Akiből semmiféle érzelmet nem vált ki a mastino látványa, az valószínűleg azon sem lepődne meg túlzottan, ha foteljében egy rózsaszín otthonkába öltözött szumátrai orrszarvút talál, amint épp a tévét nézi önfeledten). Emellett a kutya mellett nem lehet szenvtelenül elmenni.
Látványa annyira impozáns, mint egy nagyragadozóé, nyugodt pillantása pedig egészen szuggesztív hatással bír. Az is könnyen felismerheti, aki még életében nem látott ilyen kutyát. Ha az utcán vele szembe jön egy szamár méretű, szürkés színű, kutyának látszó élőlény, amelynek akkora feje van, mint egy közepes plazmatévé, asszociáljon nyugodtan a mastinóra. A nápolyi masztiff erőteljes, izmos kutya.
A nápolyi masztiff erőteljes, izmos kutya. Megjelenése egyszerre rusztikus és fenséges. Bőre laza, ez főként a fején feltűnő. Oldala felhúzott, a széles, izmos far csak enyhén lejtős.
Azokban az országokban, ahol ez megengedett, erős farkát a harmadjára kurtítják. Az igen izmos mellkasa széles és a könyökig vagy valamivel lejjebb ér. A váll izmos, hosszú és kissé lejtős. A lábak izmosak és erős csontúak. Farkaskarom nincs. A mancsok ovális alakúak, igen nagyok, zártak és íveltek, a hátsó mancsok valamivel kisebbek a mellsőknél. A nyak rövid, zömök és izmos, rajta laza lebernyeg található. A masszív, rövid fej szélessége a pofacsontok között mérve valamivel szélesebb, mint amilyen hosszú. A stopp határozott. A fajta sajátossága a szemzugtól a száj sarkáig futó bőrredő. A jókora orr oldalról nézve nem nyúlhat az ajkak felé. nápolyi masztiff
A húsos, vastag ajkak lelógnak. A háromszögletű fülek viszonylag kicsik, a pofa mellett lógnak. A szemek nagyjából kör alakúak, de a fölöttük lévő laza bőr miatt kicsinek és enyhén ovális alakúnak tűnnek. Mélyen ülnek, a szemhélynak pedig szorosan rájuk kell simulnia. A nápolyi masztiff harapása ollószerű vagy harapófogó szerű. A sima szőrzet legfeljebb 1, 5cm-es lehet, sűrű, testhez simuló és finom tapintású. A nápolyi masztiff leggyakrabban kékesszürke színben látható, de elfogadható a szürke, fekete, barna vagy rókavörös szín is. Minden színnél lehet csíkozottság.
Természetes magatartása: Első látásra közömbös és tartózkodó benyomást kelt, ugyanakkor figyelmes és élénk, nem tudja elrejteni teljes és tökéletes ragaszkodását környezetéhez, ahol él és akiket véd: a családtagokat és a tulajdont. Olyan, mint egy hűséges és elszánt őrző, mely nem megy el otthonról akkor sem, ha a territóriuma nincs bekerítve. Egy igazi fegyveres őr, mindig elővigyázatos és tettre-kész és nem engedi az idegeneknek, hogy megsértsék területei határát. Nem természetéből fakadóan arrogáns vagy büszke kutya. Valószínűleg ezt azok az emberek hangoztatják, akik hiszik, hogy inkább gyilkos, mint érzékeny és ugyanakkor félénk teremtmény. Emlékeztetnénk mindenkit arra, hogy a Nápolyi akkor mutatja meg igazi személyiségét, amikor életterét védelmezi, különösen éjszaka, amikor csendes, feszült, éber akár egy pók, mely az árnyékban várja a áldozatát, mely előbb vagy utóbb belegabalyodik hálójába.
Forrás: www.correnti.hu, www.wikipedia.org, www.haziallat.hu

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.