2018. 08. 29. - 15:49

A változékony időben könnyen megfáznak a kutyusok

A változékony időben könnyen megfáznak a kutyusok
Az ősz közeledtével az időjárás egyre változékonyabb, a reggelek és esték hűvösek, míg a nappalok még kellemesen melegek. Ahogyan az embereket, úgy a kutyákat is megviseli ez a hőmérsékletingadozás és a reggeli - esti hűvös időben könnyen megfázhatnak.
A megfázás leggyakrabban a kölyök és az idősebb kutyákat érinti, de gyakran előfordul az egyéb betegség miatt meggyengült immunrendszerű ebeknél is. A tüneteik az emberekéhez hasonlóak, köhöghetnek, tüsszöghetnek, folyhat az orruk, gyengékké és levertekké válhatnak.
 

A kutyusok is megfázhatnak - mit tegyünk?
 
A kutyusok ritkábban betegek, ezért megfázás esetén megváltozhat a viselkedésük is. Némelyik jobban igényli a figyelmet, míg más kutyák visszahúzódóbbá, esetleg ingerlékenyebbé válnak. Figyeljük oda ezekre a viselkedésbeli változásokra főleg, ha más egyéb tünettel is társulnak, mint például a szapora légzés, tüsszögés, könnyező szem, váladékos orr, zihálás stb.
 
Amennyiben a tünetek még nem súlyosak, nem fontos egyből orvoshoz rohanni a kis kedvenccel, legtöbbször elegendő az otthoni ápolás. Betegség esetén adjunk az állatnak fehérjedús ételeket, mert a kutyák szervezete a számukra szükséges vitaminokat a fehérjékből állítja elő. Fontos a bő folyadékfogyasztás illetve a pihenés. Készítsünk meleg „vackot” a kutyusnak, hogy kényelmesen fekve kipihenhesse a betegséget.

Jó a meleg a megfázásra a kutyának is
Megfázás idején a kutyusok is igénylik a meleget és a pihenést
 
Megfázás esetén kerüljük a hosszú sétákat. Ha a kutyus nagyon igényli a mozgást, a játékot, akkor próbáljuk meg benti játékkal lefoglalni a betegség idején.

Fontos, hogy ha a kutya állapota nem javul, esetleg rosszabbodik, vagy hőemelkedést, lázat tapasztalunk, feltétlenül vigyük állatorvoshoz!
 
-BT-
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.