2021. 11. 05. - 14:00

Agresszió a macskák között – Mi az oka?

Agresszió a macskák között – Mi az oka?

Egyes cicák sajnos hajlamosak arra, hogy ne legyenek egymással békében. Számos oka lehet azonban, ha nem jönnek ki egymással. Lássuk ezeket és a megoldási lehetőségeket.

Szerencsénk van, ha macskáink jól kijönnek egymással. Nem minden háznál alakul ez így, s számos oka lehet annak, hogy a cicák között feszültség van.
 
A leggyakoribb az, hogy a macska „alulszocializált”, vagyis nincsenek kellemes élményei más cicákkal kapcsolatban élete korai szakaszából. Főleg, ha úgy nőtt fel, hogy egyedül volt a lakásban vagy a háznál, nincs kapcsolata más macskákkal, ezért ha találkozik velük, reakciója heves és nem feltétlenül barátságos.
 
Fél az ismeretlentől, nincsenek szociális képességei és az sem tetszik neki, hogy rutinját, megszokott környezetét „felborítják”. A macskák nemigen kedvelik a változást. Ez különösen igaz, ha egy új valaki vagy valami kerül a házba, az ő jól bevált területére.
 
A macskák játékosak, de durvák is lehetnek egymással
A macskák játékosak, de durvák is lehetnek egymással
 
Míg egyes macskák nagyvonalúbbak a területükkel kapcsolatban, sok cica inkább nagy távolságot tart a szomszédaitól.
 
Két, egymással nem rokon hím vagy két nem rokon nőstény macska különösen nehezen oszthatja meg a helyet egymással.
 
A viszály másik oka az lehet, hogy a két cica személyisége ütközik. Gyakori, hogy az ember nem jól választja meg, milyen macskák legyenek együtt és ez meglátszik. Egyes esetekben összebarátkoznak, különösen valamilyen közösen átélt, ijesztő vagy kellemetlen esetet követően.
 
Más esetekben azonban a viszony az idővel változik. Ha egy cica eléri a 3 éves kort és ekkor támadnak problémák, abban a társadalmi érés is szerepet játszhat.
 
Bármilyen hirtelen változás azonban a macska viselkedésében betegségre utalhat. Ha bármilyen szokatlan fizikai vagy viselkedési tünetet észlelünk, vagy ha a cicánk abbahagyja az evést, azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 
Kétféle alap agresszió típus létezik.
 
Az egyik a cicamama agressziója: az állat sziszeghet, moroghat, üldözni kezdhet, megcsaphat vagy megharaphat egy másik macskát, aki közeledik - még azt is, akivel korábban barátságban volt. Ez az agresszió általában alábbhagy, amint a cicákat elválasztják. Az ivartalanítás segíthet ezen.
 
Másik alap agresszió típus a játékbeli agresszió. Gyakori, hogy a cicák és a fiatal macskák durva, aktív játékot folytatnak, mivel minden macskajáték színlelt agresszióból áll.
 
A macskák lesik, üldözik egymást, settenkednek, lecsapnak, rúgnak, lesből támadják és harapják egymást – mindezt jó mókaként. Ha játszanak, az kölcsönös. Gyakran cserélnek szerepet. A fülük játék közben jellemzően előre hajlik a karmaik kilóghatnak, de nem okoznak sérülést, testük előre dől, nem hátra.
 
A cikket a helyzet kezelésével folytatjuk.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.