2021. 08. 12. - 11:10

Állatallergia – A kedvenc fertőtlenítése és amit magunkért tehetünk

Állatallergia – A kedvenc fertőtlenítése és amit magunkért tehetünk

Belépünk a szobába, ahol macska van és már tüsszögni is kezdünk? Nem vagyunk egyedül a problémával. Gyakran az állatszőrre allergiások is tartanak azonban házi kedvencet, bizonyos szabályok betartásával.

Aki allergiás valamilyen állat szőrére, ne tartson otthon háziállatot – vélekednének sokan. Mégis, számtalan embernek van házi kedvence így is. Ha bizonyos szabályokat betartunk, együtt lehet élni az állattal az allergia ellenére.
 
Cikkünk első részében a környezetben véghezvihető változtatásokról esett szó. Lássuk azonban, mit tehetünk a kedvencünkkel, illetve magunkért, hogy a helyzet tolerálható legyen.
 
Az állat fertőtlenítése
 
Kedvencünket legalább heti egyszer fürdessük meg. Az állatorvos ajánlhat neki megfelelő sampont, amely nem szárítja ki a bőrét. A fürdetéssel sok allergéntől megszabadulunk, amelyek a cica vagy a kutya bundájában felgyűlnek.
 
Bizonyos szabályok betartásával allergiásan is élvezhetjük  kedvencünk társaságát
Bizonyos szabályok betartásával allergiásan is élvezhetjük kedvencünk társaságát
 
Töröljük meg kedvencünket olyan, állatoknak kifejlesztett termékkel, amely megakadályozza a korpásodást, illetve, hogy a vedlés fokozódjon és hulljon a szőr szerte a lakásban. Érdeklődjünk állatorvosunknál, melyik a legbiztonságosabb termék olyan állatok számára, akik rendszeresen tisztítják magukat.
 
Vegyük figyelembe, ha bármilyen jel az állat bőrgyulladására utal. A dermatitis gyakran a bőr és a szőrzet hullásának gyorsulásához vezet, ez pedig növeli az allergénnek való kitettséget.
 
Fésüljük vagy keféljük át rendszeresen kedvencünk szőrét. Ezt kint a legjobb végezni, ha lehetséges.
 
Mit tehetünk még magunkért?
 
Ha csak lehetséges, bízzunk meg valaki mást a lakásunkban a takarítással. A feladatok közé tartozik az is, hogy más ürítse ki az almot, fürdesse és fésülje az állatot. Ha mindenképp mi magunknak kell ezeket a dolgokat elvégezni, jobb, ha maszkot viselünk, ami felfogja a port.
 
Mossunk kezet mindig, alaposan, miután foglalkoztunk az állattal. Mielőtt arcunkat megérintnénk, mindenképp tisztítsuk meg a kezünket! Az orr és a szemek körüli terület különösen érzékeny az allergénekre.
 
Válasszunk ki állatos „játszós ruhát” a legkönnyebben mosható anyagok közül. Viseljük, amikor kedvencünkkel játsszunk vagy összebújunk vele, így a többi ruhánk szennyeződés nélküli marad.
 
Mindenképpen legyen orvosunk – inkább allergia-specialista -, aki megállapította, hogy valóban az állatszőrre vagyunk érzékenyek, s segít a tünetek hatékony kezelésében. A gyógyszerek és az immunterápia gyakran lehetővé teszik, hogy továbbra is állatunk társaságában élhessünk, a lehető legzavartalanabbul.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.