2020. 03. 22. - 12:30

Allergiás a kutya?

Allergiás a kutya?
A tavasz és a nyár beköszöntével nemcsak az emberek szenvednek az allergia okozta panaszoktól, hanem a kis kedvencek is. 

 

Sok gazda még csak nem is sejti, hogy kutyusa nincs jól és zavarják őt a pollenek. Fontos oda figyelni a jelekre és kezelni az allergiát, hogy a háziállat ne szenvedjen tovább. A tünetek elsősorban a bőrön jelennek meg például gyulladás formájában, még az embereknél többnyire légúti irritáció van. 
Ha a kutyus allergiás, akkor valószínű, hogy rengeteget vakarja magát vagy akár harapdálja a testét, hogy a kínzó viszketés elmúljon. Vannak olyan esetek, amikor akár szőrhullás is kialakulhat vagy kiütések jelennek meg. 
 
 
Milyen növények okozhatnak allergiát?
 
Leginkább a parlagfű, a penészgombák, a virágzó fák és egyéb fűfélék okozhatnak panaszokat, melyek az orron és a szájon keresztül jutnak be a kedvencek szervezetébe. 
 
 
Mit lehet tenni?
 
Ha megállapítást nyert, hogy a kutya allergiás, érdemes olyan környezetet biztosítani a számára, ahol nincs kitéve a polleneknek. Fontos például a séta után megmosdatni, főként  a mancsokat. Ezen felül vannak samponok, amelyek kifejezetten érzékeny bőrre valók a háziállatoknak. Mindemellett az immunrendszer erősítése is segíthet. A legrosszabb esetben pedig gyógyszeres kezelés is előfordulhat.
 
 
 
 
Nagy Orsolya
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.