2010. 05. 20. - 06:00

Amilyen a kutya, olyan a gazdája!

Amilyen a kutya, olyan a gazdája!
Ha jól belegondolunk, akkor kétféle kutyatartó van: az egyik, aki eleve azért vesz meg egy kutyát, mert úgy érzi, hasonlítanak, a másik esetben pedig a gazda nagyon szereti a kutyáját, kényezteti, és ápolja, ugyanúgy törődik vele, mint saját magával.
A fajtatiszta kutyák.Ha jól belegondolunk, akkor kétféle kutyatartó van: az egyik, aki eleve azért vesz meg egy kutyát, mert úgy érzi, hasonlítanak, a másik esetben pedig a gazda nagyon szereti a kutyáját, kényezteti, és ápolja, ugyanúgy törődik vele, mint saját magával.
Megfigyelések azt mutatják, hogy a kutya azonosul a gazdája viselkedésével, vagyis a kutya nem más, mint a gazdi kivetült önképe. Ha nem eleve a gazda választja úgy ki a kutyájátA kutya azonosul a  gazdája viselkedésével., hogy az megfeleljen ennek a szerepnek, akkor a kölcsönös egymásra hatás okozza a hasonlóságot . A gazdák sokszor a kutyát inkább embernek tekintik, mint állatnak. A fajtatiszta kutyáknál többször előfordul, hogy hasonlítanak a gazdájukra.
Ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy a fajtatiszta kutyáknak többet megengednek a tulajdonosaik, jellemzőbb rájuk, hogy a kutyáikat saját személyiségük kivetülésének tartják, és alkalmazkodóképesebbek is, mint a keverék kutyák tulajdonosai. Ok lehet még az is, hogy a keverék kutyák általában nem is mutatják ki annyira nyilvánvalóan a hovatartozásukat, mint pedigrés társaik.
hasonlítHetven, kutyát nem tartó önkéntest kért meg Lance Workman, hogy 41 kutyatulajdonos fényképéhez társítsák három kutyafajta (labrador, uszkár és staffordshire bullterrier) egyikét. Ez az esetek több mint felénél sikeres volt, noha véletlenszerű választásnál az egyezés esélye egy a háromhoz, azaz 33 százalék lenne.
Workman szerint ez azt jelzi, hogy bizonyos típusú emberekhez meghatározott kutyafajták kapcsolhatók a sztereotípiák alapján. Bebizonyosodott, hogy az emberek valóban igyekeznek olyan kutyát választani, amely hasonlít rájuk. Ezt az óhajt többnyire egy fajtatiszta kutya elégíti ki, ekkor ugyanis a választásnál a leendő tulajdonosnak már van képe arról, hogy a kutya hogyan néz majd ki évek múltán. Nem fajtatiszta kutyáknál a hasonlóságot nem tudták kimutatni.

Forrás: www.geographic.hu, www.fmh.hu, www.haziallat.hu, www.haziallat.huMemo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.