2011. 11. 11. - 06:00

Az egészséges macskák táplálása

Az egészséges macskák táplálása
Az egészséges macskáknak az életkoruknak és az életmódjuknak megfelelő eledelt kell adni, mégpedig a lehető legjobb minőségben. Ez sokszor olcsóbb, mint a közepes minőség és hozzásegíti a macskát a hosszabb és egészségesebb élethez.
Az egészséges macskák táplálásaAz egészséges macskáknak az életkoruknak és az életmódjuknak megfelelő eledelt kell adni, mégpedig a lehető legjobb minőségben. Ez sokszor olcsóbb, mint a közepes minőség és hozzásegíti a macskát a hosszabb és egészségesebb élethez. Emellett a macska etetésének fontos szabályai még:
•    a rendszeresség, vagyis az, hogy lehetőleg a napnak mindig ugyanabban a szakaszában etessék,
•    a következetesség is, vagyis hogy a tulajdonos ne hagyja a választást egyedül a macskára, ugyanis ha a kénye-kedve szerint ehet, akkor elhízik vagy válogatós, étvágytalan lesz, valamint
•    a fokozatosság is, vagyis ha váltogatják a különböző tápokat, akkor az átmenet mindig fokozatos legyen. Legalább egy hétig keverve adja a régi és az új eledelt.
A macskák különböznek tőlünk abban, hogy inkább az egyféle étrendhez vonzódnak. Ezért is jobb, ha egy jó minőségű, komplett eledelhez szoknak, ami hosszú távon sem okoz egészségkárosodást. Ugyanez nem mondható el a házi kosztról, amivel nem lehet minden szempontból kiegyensúlyozott táplálást biztosítani. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható. Mindegyiknek van előnye, de hátránya is. A száraz tápok sokkal olcsóbbak (akár 10-20-szor is többe kerülhetnek a konzervek!), ezért minden macskatartónak azt ajánljuk, hogy inkább valamelyik prémium minőségű száraz táppal etesse a macskáját, mint a szupermarketekben kapható divatos, de valójában gyenge minőségű és drága konzervekkel. A száraz tápok további előnye, hogy elől lehet hagyni őket, így macskák az igényük szerint fogyaszthatnak belőlük. Az egészséges macskák táplálásaA legtöbb macska ugyanis, ha teheti, sokszor és egyszerre keveset eszik. Hátrányuk, hogy a gyenge minőségű száraz tápok alsó húgyúti betegségekre hajlamosíthatnak, de a prémium minőségűek esetében ettől egyáltalán nem kell tartania. A konzerv tápok is megfelelőek, de jóval drágábbak és inkább hajlamosítanak elhízásra, cukorbetegségre és fogkövességre.
A megfelelően etetett macskák 20 évnél is tovább élhetnek! Ehhez szükséges, hogy a jó minőségű, a koruknak és az életmódjuknak megfelelő táp alkossa a napi eledelük legalább 90 %-át! Helyes, ha a macska gyári tápokat kap és helyes, ha egyfélét. De melyiket? A megfelelő táp kiválasztása nem könnyű. Nagyon sok szempontot játszhat szerepet a döntésben. Ha a pénztárca az egyik legfontosabb, akkor is azt javasoljuk, hogy inkább etessen egy jó ("prémium") minőségű tápsorból kiválasztott száraz macskaeledelt, ami naponta 100-150 Ft-os költséget jelent majd, mintsem valamely olcsó (vagy annak vélt!) tápsor konzervét, ami naponta akár 2-3-szor is többe kerülhet. Arra vonatkozóan, hogy mi számít jó minőségnek, nem adhatunk felsorolást.
Forrás: www.kisallatvilag.eoldal.hu

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.