2022. 09. 22. - 10:40

Balkezes gazdihoz balmancsos kutya illene?

Balkezes gazdihoz balmancsos kutya illene?

A balkezes embereknek bal mancsú ebeket kellene tartaniuk a jobb kötődés kialakítása érdekében – állítják a tudósok.

A balkezes kutyatulajdonosoknak bal mancsú kutyus kellene – erre a következtetésre jutottak a Lincoln-i Egyetem kutatói, miután felfedezték, hogy az ebek képesek felülírni természetes hajlamukat, hogy utánozzák gazdáik erősebb kezét.
 
Vizsgálatukba a tudósok 62 kutyát vontak be - arra kérték tulajdonosaikat, hogy végezzenek különféle feladatokat, mely során megállapíthatják, vajon az eb bal vagy a jobb mancsa a domináns.
 
Ezután megkérték a kutyákat, adjanak pacsit, hogy lássák, melyik mancsukat kínálták a legtöbbet.
 
A balkezes kutyatulajdonosoknak bal mancsú kutyus kellene?
A balkezes kutyatulajdonosoknak bal mancsú kutyus kellene?
 
Kiderült, hogy a balkezes gazdákkal rendelkező kutyáknál lényegesen nagyobb valószínűséggel fordult elő bal mancs nyújtása.
 
Ez a jobbkezes tulajdonosoknál is így volt. Érdekes módon kiderült, hogy a balkezes gazdik nagyobb valószínűséggel rendelkeztek bal mancsos kutyával, a jobbkezesek pedig jobb mancsossal.
 
„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a tulajdonos kezessége befolyásolja a kutyák mancspreferenciáját és ezt figyelembe kell venni az állatok és a potenciális gazdák megfelelő párosítása során, különösen a segítő munkák esetében” – mondta el Kimberley Charlton, a Lincoln Egyetemen végzett tanulmány vezető szerzője.
 
„A bal- vagy jobbkezes/mancsos tulajdonságok a kutyák és gazdáik számára is előnyösek lehetnek, mivel ugyanúgy működnek. A gazdi kézügyességét tehát nem árt figyelembe venni a kutyák és a gazdik párosítása során, különösen a segítő munkáknál” – tette hozzá a szakember.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.