2011. 10. 07. - 06:00

Bolhás kutya - védjük kutyánkat az élősködőktől!

Bolhás kutya - védjük kutyánkat az élősködőktől!
A kutya és az ember barátsága  ősidőkre nyúlik  vissza. Régi időkben nem voltak a boltokba megtalálhatóak  azok a szerek  mely a bolhák irtására szolgáltak. A gondos kutyagazdák azonban  próbáltak védekezni a bolhák ellen.
Bolhás kutya - védjük kutyánkat az élősködőktől!A kutya és az ember barátsága  ősidőkre nyúlik  vissza. Régi időkben nem voltak a boltokba megtalálhatóak  azok a szerek  mely a bolhák irtására szolgáltak. A gondos kutyagazdák azonban  próbáltak védekezni a bolhák ellen. Szívesen alkalmazták az almaecet és a víz keverékét. Egy rész ecet két rész víz. Ezt a megoldást szívesen  használják még ma is a kispénztárcával rendelkező állatbarátok. Vannak országok ( főleg délen ) ahol levendulaolaj, olívaolaj, eukaliptuszolaj keverékét  használják bolhák riasztására. A házi kedvencek nyakát hasát dörzsölik be ezzel a keverékkel. Ez tulajdonképpen a mostani bolhanyakörvek  őse.
A bolha apró (2-3mm körüli) ízeltlábú vérszívó, a kifejlett egyednek erős ugrólába van, testük oldalirányban lapított a szőrök közötti könnyebb mozgás végett. Petékkel (0,5mm) szaporodik, 3 lárvaállapota (1mm) van, ezek nem tudnak ugrani. A peték hónapokig kibírják a környezetben zord körülmények között is. Így egy sikeres bolhairtás után, ha nem végezzük rendszeresen ezt a műveletet, "magától" is újra bolhás lesz kedvencünk.
Bolhafertőzés elleni küzdelem
A bolhapopulációk kiirtására több módszer létezik. Alkalmazhatunk például kifejezetten bolhák elleni rovarölő-szereket, természetes termékeket vagy nem kémiai eszközöket.
Számos bolhaölő-szer létezik: spray-k, samponok, tabletták, porok, nyakörvek és cseppek. Az Ön személyes preferenciája játssza a fő szerepet egy bizonyos bolha elleni szer kiválasztásánál.
A bolhák életciklusának megszakítása és a probléma megoldása érdekében hosszútávon a bolha elleni szerek felbecsülhetetlenek. A bolha életciklusának megszakításához a ciklus két szakaszában kell intézkedéseket tenni:
1. Az állaton és a környezetében élő kifejlett bolhák elleni küzdelem,
2. A lakókörnyezetben élő tojások és lárvák elpusztítása.
A felnőtt bolhapopuláció elhárítása más termékek használatát igényli, mint amelyeket a tojások és lárvák elpusztítására használunk. Ezért kapható annyi különféle bolha elleni termék. 2 fő fajta termék létezik: rovarölő-szerek (rovarirtó-szerek) és rovar növekedésszabályozó szerek (IGR). Bolhás kutya - védjük kutyánkat az élősködőktől!

A kifejlett bolhák irtásához rovarölő-szert használjunk. Alaposan olvassuk el a terméktájékoztatót az alkalmazni kívánt rovarölő típusának megismerése érdekében, és hogy tudjuk, hogyan kell azt hatásosan alkalmazni.
A rovar növekedésszabályozók (IGR) megszakítják a tojás-lárva-báb-bolha életciklust. Az IGR nem azonnal halálos a felnőtt bolhák számára, de megakadályozza, hogy a tojások és a lárvák vérszívó bolhává fejlődjenek ki.

Az IGR megszakítja a bolha életciklusát, mert:
• megakadályozza az életképes tojások lerakását,
• megakadályozza a normális báb kialakulását,
• megszakítja a lárva fejlődését,
• megakadályozza, hogy a tojások kikeljenek.
Annak a pontos módja, hogy egy bizonyos termék hogyan veszi fel a harcot a bolha életciklussal, a termékben lévő IGR típusától függ.Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.