2021. 09. 23. - 10:40

Éhes a cica? - Milyen etetési módok vannak?

Éhes a cica? - Milyen etetési módok vannak?

Milyen időközönként etessük a macskát és mekkora adag ételt kínáljunk neki?  Íme egy kis útbaigazítás, hogy megfelelően döntsünk.

Gyakorlottabb cicatartók már tudják, hogy egy macska általában napi kétszer eszik nagyobb mennyiségű ételt.
 
Számos ember napirendje ugyanakkor nem felel meg ennek a napi két étkezéses, szokásos etetési rendnek. Nem kell azonban aggódni, többféle módon lehet jól etetni a cicát, hogy az neki és a gazdijának is megfelelő legyen.
 
Az egyik a porciókontrollos etetés. A kedvenc táplálékát ilyenkor kimérjük és étkezési időben ajánljuk fel neki.
 
Ez lehetővé teszi az elfogyasztható étel mennyiségének szabályozását. A módszert a súlykontroll programoknál, illetve olyan állatoknál használják, akik hajlamosak túlenni magukat, ha szabadon választhatnak. Napi egy vagy több étkezés is megoldható így.
 
Többféle módszer létezik a macska helyes táplálására
Többféle módszer létezik a macska helyes táplálására
 
Az időzített etetési módszernél egy bizonyos mennyiségű ételt teszünk elérhetővé az állat számára és csak egy meghatározott ideig. Tegyük például az ételt a macska táljába és hagyjuk, hogy kedvencünk 30 percig kerülgesse azt. Ha nem evett, vegyük el tőle.
 
A szabadon választott etetés esetén az étel bármikor rendelkezésre áll, annyit és akkor ehet a kedvenc, amennyit és amikor csak akar. Ez a módszer a legmegfelelőbb szárazeledel adásakor, ami nem romlik meg, ha ott marad. Egyes macskák azonban túlzásokba esnek és ez elhízáshoz vezethet.
 
Fontos tudni, hogy a tej nem megfelelő a tej helyett és nem is túlságosan jó a cicák számára.
 
A macskák szervezete nem rendelkezik jelentős mennyiségű laktázenzimmel, amely lebontja a tejet. A tejjel és a tejalapú termékekkel történő etetés valójában hányást vagy hasmenést okozhat a cicáknak.
 
Nassolnivaló finomságokat csak mértékkel érdemes nekik adni, ezek csak a macska napi táplálékfelvételének 5 (vagy kevesebb) százalékát tegyék ki.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.