2021. 09. 30. - 11:00

Ellenáll a gyógyszeres kezelésnek egy gyakori, kutyákban levő parazita

Ellenáll a gyógyszeres kezelésnek egy gyakori, kutyákban levő parazita

Az állatoknál meglehetősen sűrűn előforduló kampósférgek ellenállóvá váltak több, elpusztításukhoz használt féreghajtó gyógyszerrel szemben.

Ellenáll a gyógyszeres kezelésnek egy, kutyáknál is gyakran előforduló parazita. A kampósférgek elpusztításához általában három orvosság típust használnak az állatorvosok, ám egy új tanulmány rávilágít arra, hogy mindegyik elveszítette hatékonyságát.
 
Mi több, ahogy egyre több kampósféreg életben marad, az emberekre is veszélyt jelent a tanulmány szerint.
 
A potenciálisan gyógyszer-ellenálló kampósférgek kitörésének egyik lehetséges táptalajai pedig a kutyasétáltató területek és játszóparkok.
 
A kutatók tanulmányuk során jöttek rá arra, hogy a kutyákban még mindig magas a kampósférgek jelenléte, annak ellenére, hogy kezelve voltak.
 
A kutatók csak egy megoldást tudnak a kutyákba telepedő kampósférgek ellen
A kutatók csak egy megoldást tudnak a kutyákba telepedő kampósférgek ellen
 
Azon területeken, ahol gyakori ezen paraziták felbukkanása, könnyű kifejleszteniük mutációkat, s ezek megvédik őket az elpusztításukra szánt gyógyszerekkel szemben.
 
Ismételt kezeléssel a legtöbb gyógyszerre érzékeny férget elpusztítják, és a rezisztensek lesznek túlsúlyban - állapították meg a kutatók.
 
A problémát súlyosbítja, hogy az állatorvosok általában nem tesztelik a kampósférgek jelenlétét a kezelés után, így a gyógyszer-rezisztens férgek észrevétlenek maradnak - amíg a kutyán nem kezdenek el látszani a kampósféreg-fertőzés jelei.
 
A kutyáknak nem szükséges lenyelniük a férgeket ahhoz, hogy megfertőződjenek. A kampósférgek lárvái ugyanis a talajban élnek, az eb bőrén és mancsán keresztül is bejuthatnak a szervezetébe. A nőstény kutyák pedig átadhatják a parazitát a kölykeiknek tejükön keresztül.
 
Az embereknél a fertőzés behatolhat a bőrbe és vörös, igencsak viszkető kiütést okozhat.
 
Egy lehetséges megoldás van a kutatók szerint: a kampósférgek érzékenyek az emodepszidre, amely csak macskák számára engedélyezett féreghajtó. Azonban úgy vélik, ezt a macskagyógyszert kutyáknak csak állatorvos adhatja be.
 
A tanulmány a közelmúltban jelent meg az International Journal for Parasitology: Drugs and Drug Resistance című folyóiratban.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.